Üks tublimaid liiklusõpetajaid tuleb Türilt

Järva Teataja
Copy
Liisa Gritšenko
Liisa Gritšenko Foto: Erakogu

Transpordiamet andis kolmapäeval liiklushariduse korraldamisel või liiklusohutuse arendamisel silma paistnud isikutele ja organisatsioonidele üle 30 Liiklusohutuse auhinda kaheksas kategoorias, lisaks ühe eriauhinna. Liiklusohutuse õpetaja kategoorias peeti auhinnavääriliselt näiteks Türi põhikooli õpetaja Liisa Gritšenko tööd.

"Vaatamata igasugustele piirangutele laekus sel aastal rekordiline arv kandidaate - 67 - ning esmakordselt tunnustame liiklusohutuse vabatahtliku kategoorias viite hakkajat vabatahtlikku, kes oma igapäevaste tööde ja tegemiste kõrvalt on panustanud vabatahtlikuna erinevatesse liiklusohutuse tegevustesse," rõõmustas Transpordiameti ennetustöö osakonna juhataja Solveig Edasi.

Vabatahtlike liiklussaadikute programm Transpordiametis on Edasi sõnul saanud kaheaastaseks ja baaskoolituse järgselt on võrgustikuga liitunud 55 vabatahtlikku. Loodud on oma FB grupp, kus kutsutakse vabatahtlikke ülesse ennetusalastes tegevustes osalema ja kus vabatahtlikud ka enda poolt läbiviidud tegevusi jagavad. "Põhitööna teistes valdkondades töötavad inimesed on läbi viinud erinevaid liiklusohutusalaseid aktsioone koos noortega, korraldanud liikluskoolitusi ja osalenud avalikel üritustel ennetusalase teavitustööga ning oskuslikult seondanud ja rakendanud omandatud teadmisi ka oma põhitööl," kirjeldas Solveig Edasi.

Kokku oli Liiklusohutuse auhindade jagamisel hindamisel 11 üleriikliku ning 55 paikkondliku kategooria kandidaati.

Üleriiklikes kategooriates tunnustab Transpordiamet kohaliku omavalitsusena Narva linnavalitsust Narva ja Narva-Jõesuu linnade vahelise kergliiklustee välja ehitamise ja ka Tallinn-Narva Olgina-Peeterristi lõigul tehtud investeeringute eest liiklusohutusse. Tegemist on olulise panusega regiooni liiklusohutuse parandamisel.

Vastutustundliku ettevõtte kategoorias saab tunnustuse Linde Gas AS, kes panustab nii oma töötajate kui ka alltöövõtjate suunal transpordiohutusele ja keskkonnasäästliku käitumise tagamisele süsteemselt.

Liiklusohutuse eeskujuks esitati Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti ning eakate ühenduse poolt Reet Linna. Tema poolt juhitud populaarses Prillitoosi saates on aastate jooksul kajastamist leidnud erinevad aktuaalsed liiklusalased teemad nii jalakäijatele kui jalgratturitele. "Lihtsal ja selgel moel annab ta oma saadetes edasi olulisi liiklusalaseid sõnumeid, mis kõnetavad inimesi. Ta paneb alati kõigile südamele, et enda ja teiste elu ja tervist tuleb hoida," selgitas Solveig Edasi.

Liiklusohutuse innovatsiooni tunnustuse pälvib Põlva Väärikate Ülikooli liiklusteemaline saade Kaguraadios, mis oli üheks väljapääsuks koroonaviirusest põhjustatud olukorrast, kus füüsiline kokkusaamine oli piiratud ja leiti võimalus raadio teel toetada oma paikkonna eakaid liiklejaid.

Õpetaja kategooriasse oli esitatud 30 kandidaati. "Oleme väga tänulikud kõigile õpetajatele ja liiklusringide juhendajatele, kes hoolimata keerulistest oludest õppetöö korraldamisel on leidnud vahvaid võimalusi teha tänuväärset tööd noorte liiklejate kasvatamisel," ütles Solveg Edasi.

Eriauhinna saab WIMA Estonia MTÜ. MTÜ korraldatud ürituste sari "Naiste Päev" ja sel aastal loodud viis liiklusohutuse videoklippi pööravad tähelepanu mootorrattaga liiklemise ohutusele ja mootorratturitega arvestamisele. "See naiseliku poweriga motoriseeritud kaherattaliste organisatsioon on korraldanud juba üle kümne aasta ürituste sarja „Naiste Päev“. Sel aastal valmisid WIMA eestvedamisel neli liiklusohutusalast klippi motoohutuse teemal, mis on nähtavad Youtubes,2 rääkis Solveig Edasi.

Liiklusohutuse auhinnaga tunnustatakse isikuid ja organisatsioone, kes on isikliku eeskuju ja tööalase või ühiskondliku tegevusega silma paistnud liiklushariduse korraldamisel või liiklusohutuse arendamisel. Auhinda antakse välja alates 2009. aastast, varasemate aastate võitjaid näeb Transpordiameti kodulehel. Auhinnasaajaid tunnustab Transpordiamet tänumeenega.

Auhinnasaajad 2021:

Liiklusohutuse kohaliku omavalitsuse kategooria: Narva Linnavalitsus

Vastutustundliku ettevõtte kategooria: Linde Gas AS

Liiklusohutuse eeskuju: Reet Linna ja saatesari Prillitoos

Aasta innovatsioon liiklusohutuses: Põlva Väärikate Ülikooli loengusari Kaguraadios, Ene Lellep

Motoohutuse entusiastid: WIMA Estonia MTÜ

Liiklusohutuse koostööpartneri kategooria: Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž

Liiklusohutuse koostööpartneri kategooria: Lasnamäe Linnaosa Valitsus, Kristi Maanas-Trjuh ja Eve Annus

Liiklusohutuse koostööpartneri kategooria: Kuressaare Linnamajandus, Marek Koppel

Liiklusohutuse koostööpartneri kategooria: Kanepi Avatud Noortekeskus, Kadri Kiho

Liiklusohutuse koostööpartneri kategooria: Anneli Nagel

Liiklusohutuse sündmuse kategooria: Jalgratturite koolitused noortele, Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet

Liiklusohutuse sündmuse kategooria: Vigurivänt 2021, Kuressaare Hariduse Kool

Liiklusohutuse sündmuse kategooria: Ohutusprojekt „Tunnen, tean, oskan", Elar Sarik

Liiklusohutuse sündmuse kategooria: Jõgeva Linna Noortekeskuse kampaania „Kanna kiivrit"

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Terje Rand, Nissi Põhikool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti noorsootöö sektor (Triin Uudevali ja Laura Ennet)

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Lembi Berkman, Tallinna Lille Lasteaed

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Jane Koitlepp, Viljandi Kesklinna Kool ja Viljandi Paalalinna Kool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Käthlin Palu, Kihnu Kool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Tõnis Kattai

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Toomas Meiel

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Anu Koop, Võru Kesklinna Kool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Liisa Gritšenko, Türi Põhikool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Juri Jelistratov, Kohtla-Järve Järve Kool

Liiklusohutuse õpetaja kategooria: Aile Kippar, Tapa Gümnaasium

Liiklusohutuse vabatahtliku kategooria: Lembi Sillandi

Liiklusohutuse vabatahtliku kategooria: Erki-Henri Meerbach

Liiklusohutuse vabatahtliku kategooria: Katrin Eha

Liiklusohutuse vabatahtliku kategooria: Kaidi Sägi

Liiklusohutuse vabatahtliku kategooria: Jevgenia Pavlova

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles