Uuring: inimesed peavad õigeks hakata pensioniks säästma noorena

Järva Teataja
Copy
Foto: Marko Saarm / Sakala

Suur osa Balti riikide elanikest usub, et vanaduspõlveks tuleks hakata lisasääste koguma kohe pärast täisikka jõudmist.

Luminori poolt Eestis, Lätis ja Leedus korraldatud uuringu* kohaselt on suur osa Balti riikide elanikest üksmeelel, et pensioniks tuleb hakata säästma noores eas – vanuses 18–24. Nii arvab 32% lätlastest, 37% leedukatest ja 43% eestlastest.

Uuringu tulemustest on näha, et noored vanuses 18–29 (39%) nõustuvad kõige tõenäolisemalt arvamusega, et alustades säästude kogumist kohe pärast täisealiseks saamist, on nad vanemas eas majanduslikult heal järjel, samal ajal kui vanemate inimeste puhul, kes on vanuses 60–74 (29%), on selle väitega nõustumine kõige vähem tõenäoline. Need, kes on üle 60 aasta vanad ja lähenevad pensionieale, usuvad, et kõige sobivam aeg hakata hoolitsema majanduslikult kindlustatud vanaduspõlve eest on vanuses 25–34 – selles vanuserühmas arvas nii 34% vastajaist. Vaid 6% kõigist vastajaist väitis, et pensionipõlveks säästmisele ei peaks mõtlema enne 55. eluaastat.

„Oluline on hakata säästma vanaduspõlveks nii vara kui võimalik – mida varem hakkad seda tegema, seda rohkem õnnestub sul pensionieaks sääste koguda. Kui hakkad varakult vähemalt 20–30 eurot oma igakuisest sissetulekust pensioniks kõrvale panema ja suurendad oma regulaarseid sääste viie kuni kümne euro võrra aastas, parandad märkimisväärselt oma majanduslikku heaolu pensioniikka jõudes. Isegi kui pensionieani on vähe aega jäänud, ei ole siiski hilja asuda sääste koguma, kuigi arvestama peab suuremate igakuiste investeeringutega. Samuti soovitame säästa osa lisasissetulekust, näiteks riigilt kolmanda pensionisamba sissemaksete pealt tagasi saadud üksikisiku tulumaksust,“ rääkis Luminori pensionide tootejuht Hannes Kuusk.

Kuigi naised ja mehed jagavad samu vaateid selles osas, milline vanus on pensioniks säästma hakkamiseks sobivaim, on Luminori uuringu põhjal näha, et noorte naiste puhul on vanusegrupis 18–29 kolmandasse pensionisambasse säästude kogumine kõige vähem tõenäoline (6%).

Aasta lõpp on hea aeg sissemaksete tegemiseks kolmandasse pensionisambasse

Aasta lõpp on suurepärane aeg kolmandasse pensionisambasse sissemaksete tegemiseks, sest üksikisiku tulumaksu tagastuse saab liitunu juba järgmise aasta märtsis. Enne selle aasta lõppu** tehtud kolmanda samba sissemaksete pealt on õigus saada 20% ulatuses üksikisiku tulumaksu tagastust.

Üksikisiku tulumaksu saab tagasi küsida kolmanda pensionisamba fondide ja elukindlustustoodete sissemaksetelt, kui sissemaksed moodustavad nende kahe kogumistoote puhul kuni 15% aastasest brutosissetulekust ja on maksimaalselt kuni 6000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles