Möödunud sajandi multifilmid sobivad tänapäeva mudilastelegi

Merly Raudla
Copy
52 aasta tagasi kujutatud Puhh oli ka praegu lapsele tuttav tegelane. Pildil kaader multifilmist.
52 aasta tagasi kujutatud Puhh oli ka praegu lapsele tuttav tegelane. Pildil kaader multifilmist. Foto: Youtube

Vanad lastele mõeldud filmid ja saated võivad meelde tuua mälestusi lapsepõlvest. Osa kunagisi lapsi meenutab omaaegseid saateid heldimusega. Teised ütlevad, et mõni joonis- ja nukufilm mõjus hoopis õudus­filmina. Valisime mõne eelmisel sajandil tehtud lastefilmi, mis on mõistliku pikkusega ja kõigile vabalt kättesaadavad. Lasime neid vaadata üheksa-aastasel ­poisil ja uurisime, mida tema neist arvab. Lastest ja ekraanidest räägib ka koolipsühholoog.

Paljud vanaaegsed lastesaated ja -filmid on kõrge kunstilise tasemega. «Kuidas laps ja täiskasvanu midagi vaatavad – need on täiesti erinevad vaatepunktid,» ütles 25aastase staažiga psühholoog Maarika Kongi.

Tema selgitusel peaks laps neid filme vaatama kind­lasti koos vanemaga. Mitte pelgalt selle pärast, et Suure Tõllu sõjastseenides lendavad mõõgad silmaauku ja raiuvad jäsemeid maha, vaid selleks, et saaks kohe nähtu üle arutleda. «Ükskõik mis vanuses lapse puhul kehtib minu meelest reegel, et vanem peaks kõigepealt ise saadet vaatama ja otsustama, kas seda koos lapsega vaadata,» lausus Kongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles