Nädalaga suurenes Eestis tõhustusdooside tegemine 13%

Järva Teataja
Copy
Laste vaktsineerimine COVID-19 vastu Linnamõisa perearstikeskuses.
Laste vaktsineerimine COVID-19 vastu Linnamõisa perearstikeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeva hommikuse seisuga on Eestis COVID-19 vastu lisaks esmase vaktsineerimiskuuri läbimisele lisa- või tõhustusdoosi saanud 250 192 inimest. Vähemalt ühe korra on vaktsineeritud 837 087 inimest, mis moodustab 71,8% Eesti elanikest vanuses 12+. Vanemaealiste ehk vanuses 60+ eestimaalaste vaktsineeritus vähemalt ühe doosiga on tõusnud 75,2 protsendini.

„Olukorras, kus ka Eestis on väga kiiresti levima hakanud uus koroonaviiruse tüvi, mis on eelmisest vähemalt kolm korda nakkavam, peaks olema vaktsineerimine iga eestimaalase plaanides esimesel kohal. Kõik, kellel on käes tõhustusdoosi tegemise aeg, peaksid selle kohe ära tegema, sest tõhustusdoos on näidanud väga head kaitset uue tüvega nakatumise ees,“ selgitas Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler dr Heidi Alasepp.

Esialgsetel andmetel on omikrontüvi vähemalt kolm korda nakkavam kui delta tüvi, nakatades rohkem ka viiruse juba läbi põdenud ja vaktsineeritud inimesi. Ühendkuningriigi esialgsete andmete kohaselt eristuvad neist aga selgelt tõhustusdoosi saanud inimesed, kelle puhul kaitsevad vaktsiinid sümptomaatilise nakatumise ees kuni 80-protsendilise tõhususega. Oluline on aga see, et raske haigestumise ees on vaktsiinide kaitse jätkuvalt väga hea.

Tõhustusdoosi aga ka esimesi vaktsiinidoose saab teha nii perearsti juures kui ka kõigis vaktsineerimispunktides üle Eesti. Tõhustusdoosiks kasutatakse Eestis Moderna vaktsiini Spikevax ja Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on läbitud esmane vaktsineerimiskuur.

Eelmisel nädalal manustati Eestis kokku 38 689 doosi vaktsiini, millest lisa- või tõhustusdoose 28 993 ja esmaseid vaktsineerimisi 3181. Tõhustusdooside hulk suurenes eelneva nädalaga võrreldes 13%, esmaste dooside hulk jäi samale tasemele.

Eelmise nädala lõpus algas ka 5-11-aastaste laste vaktsineerimine ning paari päeva jooksul sai oma esimese doosi 200 last. Lapse vaktsineerimiseks saab lapsevanem aja broneerida võttes ühendust lapse perearstiga. Üleriigilise digiregistratuuriga liitunud perearstide puhul ja lapse vaktsineerimiseks haiglate vaktsineerimiskabinettides saab aja broneerida digiregistratuuris.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, vähendada koroonaviiruse levikut Eestis ning hoida sellega COVID-19 haigestumine võimalikult madalal, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning hoida Eesti ühiskond võimalikult avatud. Infot vaktsineerimise võimaluste kohta saab veebilehelt https://vaktsineeri.ee/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles