Paide jõulupuu istutasid kunagi kaks sõbrannat

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Tänavune Paide linna jõulupuu ehteis ja tuledesäras
Tänavune Paide linna jõulupuu ehteis ja tuledesäras Foto: Paide Linnavalitsus/Facebook

Tänavune Paide Keskväljakul ilutsev jõulupuu, mis toodi naabermaakonnast Vahastust, kasvas suureks puuks ligi 40 aastat ja tema kasvamiskoha määrasid kaks omaaegset sõbrannat.

Puu toodi Vahastust Helgi Männiku talumaade krundilt. Perenaine ütles, et on seda puud pärast istutamist armastusega hoidnud ega ole ühtki oksa kärpinud. "See puu oli ja on mälestus mu sõbrannast, Tallinna korterinaabrist, kes lahkus mõne aja eest meie seast," lausus ta.

Männik täpsustas, et istutasid puu selle kasvukohta 36 aastat tagasi siis, kui see oli meetripikkune.

Männik meenutas, et enne istutamist ütles sõbranna, kuhu võib puu istutada. "Ta pani mulle südamele, et ma mingil juhul seda puud ei pügaks," lausus ta. "Küllap tundis ta  ette, et sellest kasvab eriline puu."

Paide linna jõulupuu oma algses kasvukohas päev enn maha võtmist.
Paide linna jõulupuu oma algses kasvukohas päev enn maha võtmist. Foto: Helgi Männik

Männik märkis, et sõbranna sõnad jäid talle eluks ajaks meelde ja ta pidas antud lubadusest kinni. "Kuigi seal samas oli kuusehekk ja teisi puid sai korrapäraselt pügatud, ei puutunud ma seda puud kunagi ja lasin sel suureks kasvada," sõnas ta.

Sel ajal oli Vahastu Nõmme vana talutare vaid Männiku pere suvilaks. Seal käis ka ta sõbranna suvitamas ja koos hoidsid nad kuusel ja selle kasvamisel kogu aeg silma peal.

"Kuni mullu novembris pandi külla tänavavalgustus ja saeti üks oks ära," ütles Helgi Männik. Veel enne seda tuli tal mõte kuuske jõulupuuks pakkuda. "Pakkusin kuuske ka eelmisel aastal Paide linnale, et elektrikud oksa maha ei saeks. Aga siis leiti ilus kuusk lähemalt ja ühest oksast tuli kuusel siiski loobuda," selgitas ta.

Männik rääkis, et enne kui kuusk maha võeti, ütles ta mõttes sõbrannale: "Nüüd läheb sinu kuusk Eestimaa südamesse, kus ta ehitakse imeilusaks ja kus ta toob Paide inimestele jõulurõõmu".

Männik usub, et oleks sõbranna elus, oleks ta selle üle väga õnnelik olnud ning nad oleksid koos ehk Paidesse kuuske vaatama tulnud.

Paide tänavune jõulukuusk esimesel advendil.
Paide tänavune jõulukuusk esimesel advendil. Foto: Paide Linnavalitsus/Facebook

Männik loodab, et paidelased suhtuvad hoole ja armastusega kasvatatud kuusepuusse austusega ka pärast pühi ja aastavahetust. Kuna Paides on tava puu tükkideks saagida ja linlastele kütteks anda ning peenemad oksad kolmekuningapäeval ära põletada, siis sünnib puust veel paljudele inimestele palju kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles