Transpordiameti esimene aasta: 400 riigihanget ja uued lahendused kliendile

Järva Teataja
Copy
Eritasandilised liiklussõlmed tulevad uuel maanteel Tõllapulga (fotol) ja Uulu risti.
Eritasandilised liiklussõlmed tulevad uuel maanteel Tõllapulga (fotol) ja Uulu risti. Foto: Urmas Luik

Transpordiamet on oma esimese tegevusaasta jooksul edukalt ühendanud vee-, õhu- ja maismaatranspordi valdkonnad ning pakub inimestele senisest mugavamaid võimalusi riigiasutusega suhtlemiseks.

"See oli äärmiselt tegus aasta. Oli nii rõõmu kui muret, kuid vaieldamatult on kolme ameti ühinemisel tekkinud võimas sünergia, mille esimesed viljad on uute teenuste näol ka inimesteni jõudnud," ütles Transpordiameti peadirektor Kaido Padar.

Tema sõnul oligi möödunud aasta üheks märksõnaks uued IT-lahendused. "Eesmärgiks on muuta kõik meie olulised teenused inimestele mugavalt veebipõhiselt kättesaadavaks ning säästa nii riigiasutusega suhtlemisele kuluvat aega," selgitas Padar.

Nii lisandusid lõppenud aastal Transpordiameti e-teenindusse maismaasõidukite kõrvale ka paatide ja väikelaevadega seotud toimingud. Väikelaevade ja jettide registreerimine, sh registreerimiseelne kontroll, muutus kontaktivabaks. Veesõidukit ja vajalikke dokumente ning andmeid ei pea enam ilmtingimata füüsiliselt esitama, vaid piisab fototõenditest ja digidokumentidest. Alanud aastal on plaanis ka maismaasõidukite registreerimiseelne kontrolli muuta elektroonseks, et säästa kliendi aega ja vabastada ta kohustusest näidata sõiduk füüsiliselt büroos ette.

Kokku registreeriti 2021. aastal 73775 maismaasõidukit, millest 34180 olid kasutatud ja 39595 olid uued. Õhusõidukeid registreeriti 26 ning väiksemaid veesõidukeid 1818, millest 772 olid kasutatud ja 1046 olid uued. Laevaregistrisse kanti 24 laeva.

2021. aastal käivitus nii lennuohutuse järelevalve infosüsteem LOIS kui meremeeste digitaalne infosüsteem MIS, mis võimaldab meremeestel ja neile dokumente väljastavatel osapooltel suhelda üksteisega senisest oluliselt mugavamalt ja kiiremini. Kokku muudab uus süsteem elu lihtsamaks ligikaudu 21 000 inimesel, kel pole vaja enam oma dokumente paberkujul esitada.

Padari sõnul suurenesid just merendusega seotud investeeringud mullu võrreldes varasemate aastatega oluliselt. "Ja rõõm on tõdeda, et trend jätkub. Ka alanud aastal investeeritakse merendusse 7,2 miljonit eurot, mida on võrreldes tänavuse aastaga pea poole rohkem," kinnitas Padar.

Laevaliikluse juhtimiskeskuses uuendati laevaliikluse korraldamise süsteemi ning lisati laevade trasside vahetamise funktsionaalsus, mis võimaldab tekkivaid ohuolukordi aegsasti ette näha, tõsta laevaliikluse ohutuse taset ja muuta laevaliiklus sujuvamaks, vähendades seeläbi laevade poolt tekitatavat ökoloogilist jalajälge.

Möödunud aastal võttis Transpordiamet tavapärasest suuremalt ette tuletornide renoveerimistööd, kuna huvi Eesti merekultuuri vastu on enneolematult suur ja avatud tuletorne külastab järjest rohkem inimesi.

Kui varasemalt oli tuletornidega seotud kaks-kolm suuremat tööd aastas, siis 2021. aastal renoveeriti kaks tulepaaki ja neli tuletorni. Lisaks projekteeriti Tallinna sihi alumise tuletorni rekonstrueerimine, millel on hetkel ehitusluba menetluses ja uue Kõinastu tulepaagi rajamine, kus vana lammutatakse ning uuele on juba ehitusluba väljastatud.

2021. aastal anti Transpordiameti poolt välja 143 250 sõiduki juhtimisega seotud dokumenti ja õigust. Võeti vastu 41 546 sõidueksamit, esmakordselt sai sõiduki juhtimisõiguse 20 936 isikut.

Meresõidudiplomeid ja kutsetunnistusi väljastati 249, kokku väljastati ja vormistati 6373 meresõiduga seonduvat tunnistust, diplomit ja kinnituslehte. Mehitamata õhusõiduki käitajaks registreeris end 1680 inimest ning 1232 inimest omandas kaugpiloodi A1/A3 algpädevused.

"Täiendavate eksamineerijate lisandumine maismaasõidukite juhtimisõiguse üksusesse aitab uuel aastal vähendada sõidueksamite järjekordi, ühtlasi tegeleme aktiivselt sõiduõppe kvaliteeti tõstvate meetmete rakendamisega ja sõidueksamitele broneerimissüsteemi uuendamistega," rääkis Padar.

Ühistranspordi kasutajate arv suurenes mullu nii maal, vees kui õhus - maakonnaliinid teenindasid aasta jooksul 16,8 miljonit sõitjat, mandri ja saarte vahel sõitvad laevad 2,2 miljonit reisijat ning lennukid ligi 36 000 reisijat.

2021. aastal avaldas Transpordiamet riigihangete registris kokku 389 riigihanget, millest 198 olid ehitustööd, 111 teenused, 46 asjade ostud ja 34 muud hanked.

Möödunud aastal muudeti tolmuvabaks rekordilised 323 kilomeetrit kruusateid. Remonditi kokku üle 1600 kilomeetri teid ja 22 silda. Uusi teid ehitati 22 kilomeetrit. 46 liiklusohtlikku kohta muudeti liiklejate jaoks ohutumaks.

„Kui meie ennetus- ja ohutustegevus, sealhulgas ohtlikumate kohtade ümberehitused, kaugmuudetava infoga liiklusmärgid ja operatiivne teavituste-hoiatuste jagamine aitab säästa inimelusid, on see hindamatu väärtus,“ ütles Padar. „2022.aastal võtame fookusse ka veeliikluse ja üha enam pälvib tähelepanu ka õhuliiklus.“

Ohutuse tagamiseks järelevalve teostamine ning nõuetele vastavuse kontrollimine on üks Transpordiameti olulisi prioriteete, hõlmates nii sadamaid, aeronavigatsiooniteenuseid, lennuvälju kui vedajate kaubaveoreeglite järgimist ja palju muud. „Meie eesmärk on üldine turvalisus nii maal, õhus kui veel,“ ütles Padar.

Transpordiamet loodi 1. jaanuaril 2021 Lennuameti, Maanteeameti ja Veeteede Ameti ühendamisega ning ameti tegevusvaldkond on inimeste ning vee-, õhu- ja maismaasõidukite liikuvuse kavandamine ning ohutu ja keskkonda säästva taristu tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles