Opositsioon: Türi vallavalitsus ei saa maksta välja palkasid ega toetusi

Tiit Reinberg
Copy
Türi vallavolikogu
Türi vallavolikogu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valimisliit Koduvald Türi liige Kaia Iva ütles, et Türi valla uus koalitsioon on pannud valla asutused enneolematusse olukorda, kus pole võimalik teha ühtki väljamakset, sest volikogu lükkas 2022. aasta eelarve eelnõu volikogu 5. jaanuari istungil tagasi. «Seega ei saa Türi vallavalitsus alates 5. jaanuarist välja maksta palkasid, toetusi, tasuda arveid ega teha muid kulutusi,» täpsustas ta.

Iva sõnas, et opositsioonis olev Valimisliit Koduvald Türi polnud nõus eelnõu tagasilükkamisega ja tegi eelarve menetlusee korrast lähtuva ettepaneku eelarve esimene lugemine katkestada, vallavalitsusel valmistada ette muudatused ja menetlust jätkata. «Valitsuskoalitsioon sellega ei nõustunud. Vastupidi, vallavanem Ele Enn kinnitas, et eelnõu tagasilükkamine on läbi arutatud vallasekretäriga ning viimane ei näe selles probleemi,» selgitas ta. «Järgmisel päeval selgus, et vallavanema väide ei vastanud tõele ning eelarve eelnõu tagasilükkamise küsimust pole vallasekretäri ega valla juristiga arutatud.»

Iva ütlust mööda on vallavalitsus nüüd enneolematu probleemi ees, sest tavapäraselt võivad omavalitsused aasta alguses, kuni eelarve on vastu võtmata, teha väljamakseid, kuid need peavad olema väiksemad nii eelmise aasta eelarve kui ka uue aasta eelarve eelnõu tasemest. Et Türi volikogu lõpetas eelnõu menetluse, siis pole võimalik seda seadusenõuet kohaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles