Seireuuring annab ülevaate koroonaviiruse levimusest 25. jaanuariks

Järva Teataja
Copy
Seireuuringu käigus tehti koroonaviiruse vastaste antikehade analüüs 2290 osalejale, kellest pooltel olid antikehad olemas.
Seireuuringu käigus tehti koroonaviiruse vastaste antikehade analüüs 2290 osalejale, kellest pooltel olid antikehad olemas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Sel nädalal algas Tartu Ülikooli juhitava koroonaviiruse levimuse seireuuringu selle aasta esimene etapp. 24. jaanuarini vältava uuringuetapi käigus hinnatakse nii koroonaviiruse kui ka sellevastaste antikehade levimust täiskasvanud elanikkonnas. Muu hulgas saab täpsema ülevaate omikrontüve levikust.

Seireuuringu juhi, Tartu Ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul on uuringud näidanud, et koroonaviiruse omikrontüvi levib kuni viis korda kiiremini kui deltatüvi, kuid sellega kaasnevad leebemad haigusnähud. Seni on jutuks olnud, et uus tüvi levib ennekõike noorte seas. „Seekordse etapi käigus sekveneeritakse kõik positiivsed koroonaproovid, nii et saame anda hinnangu, milline on uue tüve levimus eri vanuserühmades ja kui palju on selle tüve puhul haigustunnusteta ja tunnustega haigestumisi. Samuti on huvitav näha, kuidas on uue viirusetüve kiire leviku taustal muutunud täisealiste hõlmatus viirusevastaste antikehadega,“ rääkis Kalda.

Uuringus osalemine

11.–24. jaanuarini kutsutakse juhuvalimi alusel uuringus osalema umbes 2500 täisealist inimest. Uuringufirma Kantar Emor küsitleb osalisi telefoni teel. Küsitletutele saadetakse proovivõtuaja broneerimiseks veebilink või helistatakse avaliku testimise kõnekeskusest, mille tööd korraldavad Medicum ja Synlab. Sel moel lepitakse kokku aeg sobivasse testimispunkti tulekuks.

Testimispunktis võetakse koroonaviiruse proov ninaneelust ja samas saab anda veeniverd viirusevastaste antikehade hulga määramiseks. Proovivõtt vältab umbes 10 minutit. Puudega inimesed, eakad ja piiratud liikumisvõimega inimesed saavad tellida koju testimisbrigaadi.

Testi tulemustest teavitatakse osalenut kolme päeva jooksul. Tulemused kantakse patsiendiportaali. Positiivse viiruseproovi andnud inimestega suhtleb uuringumeeskond kahe kuni nelja nädala jooksul, et jälgida haiguse kulgu.

Uuringut teeb Tartu Ülikooli laiapõhjaline teadusrühm koostöös Synlab Eesti, Medicumi ja Kantar Emoriga. Rohkem infot koroonaviiruse antikehade määramise kohta on koroonatestimise kodulehel. Koroonaviiruse levimuse seireuuringu info leiab Tartu Ülikooli veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles