Aasta orhidee on Järvamaalgi levinud liik

Urmas Glase
Copy
Pilt on tehtud eelmise aasta 18. juunil Raval. Tavaliselt õitsevad käpalised ikka pärast jaanipäeva, kuid kuuma suve tõttu õitsesid kõik varakult ära.
Pilt on tehtud eelmise aasta 18. juunil Raval. Tavaliselt õitsevad käpalised ikka pärast jaanipäeva, kuid kuuma suve tõttu õitsesid kõik varakult ära. Foto: Ester Valdvee

Eesti orhideekaitse klubi valis käesoleva aasta orhideeks balti sõrmkäpa (Dactylorhiza majalis subsp. baltica), mida võib kohata mitmel pool Järvamaal, kui madalamates paikades looduses ringi liikuda.

Eesti orhideekaitse klubi liikme Ester Valdvee (pildil) kogemus ütleb, et aasta orhideeks valitud liik on laialt levinud ka Järvamaal ja asustab sekundaarseid biotoope nagu karjäärid. «Näiteks olen teda leidnud Roosna-Allikul tehisjärve ümber ja Mägede karjääris. Muidugi on teda ka sooservades, näiteks Kodru rabas Palgissaart ümbritsevas soos ning Rava tammiku äärses soos ja tammikus,» täpsustas ta.

Valdvee sõnas, et üsna levinud on balti sõrmkäpp ka Türi vallas Türi, Kolu ja Käru kandis endistel põldudel. «Nad võivad ka üsna «rammusad» olla, olen mõõtnud nende pikkuseks isegi 70 sentimeetrit,» lausus ta. «Nende õitseaeg kestab tavaliselt juuni keskpaigast juuli keskpaigani, aga tänavu õitsesid nad kuuma tõttu varem ära.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles