„Kodud tuleohutuks“ projekti raames tehti tuleohutumaks mitmed Järvamaa kodud

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

2021. aastal tehti projekti „Kodud tuleohutuks“ käigus turvalisemaks 753 kodu üle Eesti, investeerides üle 950 000 euro. Seoses eelarvekärbetega projektitegevused tänavu ei jätku.

Päästeameti ja kohalike omavalitsuste ühine kodude tuleohutuks tegemise projekt sai alguse aastal 2018. Projekti eesmärk oli tagada tuleohutus kodudes, mille elanikud toimetulekuraskuste tõttu ennast ise aidata ei saa: ennekõike lasterikkad pered, üksi elavad eakad ja puuetega inimesed. Mullu lõid projektis kaasa 76 omavalitsust ja kolm vaegkuuljate ühingut. Riigi panus projekti oli 2021. aastal 600 000 eurot ning kohalikud omavalitsused lisasid 350 000 eurot. „Paigaldati uus või tehti korda 157 küttesüsteemi, 75 elektrisüsteemi ning neli gaasiseadet. Kodusid, kus olid kriitilises seisus ja tuli korrastada nii kütte- kui ka elektrisüsteem, oli 40,“ kirjeldab projekti tulemusi ennetustöö osakonna nõunik Grete Arumäe. Ühes kodus teostatud ehitustööde keskmiseks maksumuseks kujunes sarnaselt eelnevatele aastatele 3500 eurot. „Aitäh kõikidele omavalitsustele ja koostööpartneritele, kes projekti panustasid. Just kohalike omavalitsuste õlgadel oli enamus korraldamise koormast. Vaid igaühe kaasabil loome inimestele ohutuma ja väärikama elukeskkonna,“ tänab Arumäe.

„Projekti algusaastail panustasime eelkõige kütte- ja elektrisüsteemide korrastamisse, kuid analüüsides hoonetulekahjude põhjuseid jõudsime järeldusele, et ainult sellest ei piisa. Seetõttu võtsime sihiks toetada laiemalt ka erinevate tuleohutust tagavate seadmete soetamist lähtuvalt abisaaja individuaalsetest vajadustest. Nagu tavaliselt, on ka ohutuse valdkonnas vähem levinud tooted kaubandusvõrgust raskemini leitavad ja kättesaadavad ning tihti oma tavapärastest analoogidest kordades kallimad,“ sõnab Arumäe. Erinevate seadmete ja vahendite paigaldamist toetati mullu kokku 477 majapidamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles