Järgmist talve tehismaastikul sant suusailm enam ei mõjuta

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Paide tehismaastiku suusarajad sõltuvad praegu suuresti ilmastikust. Kunstlume tootmise korral see nii enam poleks.
Paide tehismaastiku suusarajad sõltuvad praegu suuresti ilmastikust. Kunstlume tootmise korral see nii enam poleks. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel talvel on Paides suusaradu hooldav Ain Türner näinud palju vaeva, et rajapõhjad tugevaks sõita ja jäljed sisse ajada. Kohe, kui kõik on suusatamisvalmis saanud, on ilmataat naernud ja lume jälle ära sulatanud ning rajameistril on tulnud otsast alata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, ei tohiks heitlikud lumeolud järgmisel talvel enam tehismaastiku suusaradu nii palju mõjutada.

Neljandat aastat kestev Paide tehismaastiku arenduse ühisrahastus kultuuriministeeriumiga on jõudnud lõpuks lumekahurite ja rajatraktori ostuks hanke väljakuulutamiseni. «Kunstlumi tagaks talvel suusaradade kasutusele stabiilsuse ja vähendaks ilmast tulenevaid tegureid oluliselt,» ütles Türner.

Praegu hooldab Türner linna suusaradu nii tehismaastikul kui ka mujal oma tehnikaga. Kasina loodusliku lume puhul mootorsaanist ja selle järel veetavatest rajamasinatest täiesti jätkub. «Kunstlume puhul on tarvis hoopis teistsugust tehnikat. Sellisel juhul räägime ikkagi kuni poolemeetrisest lumekihist, mis tuleb rajale laiali vedada, põhi ette valmistada ja jäljed sisse sõita. Seda enam väikese saaniga ei tee,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles