Teatritegija: arvasin et Paide on liiga väike ja teatrit pole sinna vaja

Järva Teataja
Copy
TÄNULIK: Praegu Paides elav ja töötav Jan Teevet on tänulik, et sündis ja kasvas just Saaremaal.
TÄNULIK: Praegu Paides elav ja töötav Jan Teevet on tänulik, et sündis ja kasvas just Saaremaal. Foto: Egon Ligi

Saaremaalt pärit Jan Teevet, kes on Paide Teatri lavastaja, eestvedaja ning kunstiline juht, rääkis ajalehes Saarte Hääl ilmuvas rubriigis „Ulgusaarlane” oma elust ja tegemistest mandril.

Küsimusele, mida ta Paides teeb, vastab Teevet, et kõik sai alguse sellest, kui lavaka teise aasta lõpus tuli nagu välk selgest taevast pakkumine Paide linnalt, et Paidesse on tarvis teatrit. „Arvasin toona, et Paide on selgelt liiga väike ning proovisin ka Paide linnapeale selgeks teha, et sinna ei ole teatrit vaja. Ise olin Paides käinud vaid poolteist korda ja minu kokkupuude Kesk-Eestiga oli olematu. Aga linnapea jäi endale kindlaks ja selles kindluses oli midagi nii ilusat. Sellest pakkumisest ära öelda või võimalus kasutamata jätta oli keeruline. Pakuti vabadust ja oodati, et teeksin midagi, mida pole varem tehtud. See on muidugi jätkuvalt hirmutav, sest meile pole rada ette trambitud, vaid minnes kogu aeg ise loome seda rada. Kohanemine Paides on kiiresti läinud. Kui tulime, siis oli küsimus, et missugust teatrit on võimalik teha. Kaks aastat otsisime vastust ja vastus on, et ükskõik millist. Kõike on võimalik teha,” rääkis ta nelja aasta eest tehtud valikutest.

Ta ei pea Paide Teatri kasuks tehtud valikut näiteks Ugala, Endla või teiste Eestis tegutsevate teatrite kõrval niiöelda varuvariandiks. „Arvan, et see on oluline, et Paidesse tulek polnud varuvariant või teiste variantide puudumine. See oli absoluudi peale minek. Praegu tunnen, et see on minu jaoks ainus võimalus teatri tegemiseks. Just see kompromissitus,” märkis Teevet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles