Vastutustundlikud noored jäävad lähiajal koroonapassita

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Koroonapassid lõpevad peagi ka neil noortel, kes on koroona läbi põdenud ja saanud seejärel ühe vaktsiinidoosi.
Koroonapassid lõpevad peagi ka neil noortel, kes on koroona läbi põdenud ja saanud seejärel ühe vaktsiinidoosi. Foto: Kristo Kivisoo

Eestis on kohe-kohe tekkimas olukord, kus riskirühma kuuluvad või näiteks sportlasena eelisjärjekorras vaktsineeritud alaealised jäävad koroonapassita, sest nende kehtivusaega on lühendatud üheksale kuule, kuid tõhustusdoose, mis tagaks passide pikenemise, alla 18aastastele ei tehta.

Selline olukord ajab lastevanemad vihale, sest kannatavad just need noored, kes olid vastutustundlikud ja tegid vaktsineerimise läbi esimesel avanenud võimalusel. Nüüd leiavad nad end peagi seisust, kus paljud uksed jäävad suletuks ja väljapoole Eestit ei saa enam reisida.

Olukorra lahendaks otsus revaktsineerida ka alaealisi või siis pikendada nende koroonapasside kehtivust tõhustusdoosi tegemata. Sellist otsust pole tehtud ei Eestis ega ka enamikus Euroopa Liidu riikides. Kindlat seisukohta pole seni välja öelnud ka Euroopa ravimiamet. Kui olukord nii jätkub, puudutab küsimus peagi kõiki ülejäänud vaktsineeritud noori, sest eelmise aasta jaanipäeva järel Eestis alanud 12–18aastaste vaktsineerimise esimestel kuulekatel süstitutel möödub juba aprillis koroonapassi saamisest üheksa kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles