Kuidas 30-aastaselt rahalisse vabadusse jõuda?

Järva Teataja
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kindlaid sihte silme ees hoides ja nende nimel tööd tehes on võimalik ka üsna noorena n-ö pensionile jääda ja teha soovi korral tööd mitte vaid rahaliste kohustuste, vaid pigem eneseteostuse ja tööst saadavate elamuste tõttu. 30ndates finantsvabadusse jõudnud noor naine jagab nõuandeid, kuidas seda saavutada.

Juba 24. eluaastaks kroonimiljonäriks saanud ja nüüd 30ndates rahalise vabaduse saavutanud raplakas Gerda Rand jõudis oma rahaliste eesmärkideni suuresti tänu sellele, et seadis kõrgeid sihte ja eesmärke juba väga noorena. Tubli sportlase ja tegusa töömurdjana teenis Rand oma esimese taskuraha juba noorena erinevaid tööotsi tehes ning hiljem ülikooli ajal müüs 10 aastat suviti Ameerikas raamatuid. Vaata, milliseid mõtteid jagab Rand noortele, kes tahavad samuti oma unistusi teoks teha!

1. Mida nooremana oma rahaasjad korda teed, seda suuremas võidus oled

Rand usub, et kui inimene ei taha äraelamise nimel kogu aeg tööd rabada, siis tasub mõelda sellele, kuidas võimalikult varakult raha enda nimel tööle panna - näiteks väikeste summadega investeerides, et saaks ise tulevikus rohkem elu nautida. “Alustasin investeerimist juba 20-aastaselt paarist tuhandest kroonist ja olen õnnelik, et varakult tegutsemine on end tänaseks kuhjaga ära tasunud,” kinnitab ta. “Meil kõigil on 24 tundi päevas ja 7 päeva nädalas ning ma ei taha kogu see aeg terve elu lihtsalt raha nimel tööd teha, vaid raha enda jaoks tööle panna ja ise elu nautida. Mida nooremalt raha kõrvale panna ja investeerimisega alustada, seda kiiremini hakkab liitintress sinu kasuks tööle,” selgitab Rand ning soovitab alustada investeerimismaailmaga tutvumist varakult ja isegi siis, kui esialgu suuri summasid kõrvale panna ei saa. “Pikemas perspektiivis annab suure efekti, kui varakult asjaga alustada.”

Ranna sõnul ei pruugi esimestel investeerimisaastatel liitintressi mõju niivõrd tunda olla, kuid pikemat perspektiivi vaadates või lausa läbi arvutades näeb liitintressi võlu.

Näiteks, pannes iga kuu kõrvale 100 eurot, siis 40 aasta pärast on kogutud rahasumma 48 000 eurot. Kui aga igakuiselt sama summa, 100 eurot investeerida keskmise riskiga 7% aastas tootvasse investeeringusse, siis 40 aasta jooksul on investeeringu väärtus rohkem kui 239 000 eurot. Loomulikult tulevad siinkohal mängu ka inflatsioon ja investeerimisega kaasnevad riskid, kuid toodud näite põhjal näeb, et pikas perspektiivis on suur erinevus, kas panna raha lihtsalt kõrvale või see hoopis investeerida.

2. Loe end rahatargaks

“Hari end ja ammuta inspiratsiooni - tänapäeval on saadaval palju häid raamatuid, kus on kasulikke nõuandeid selle kohta, kuidas alustada investeerimisega ja kuidas rahatargad otsused teha,” soovitab Rand noortele. Ta ise alustas põhi- ja keskkoolis raamatutest "Rikas isa, vaene isa", "Rahavoo kvadrant" ja "Miks me tahame, et te oleksite rikkad", mis on aegumatud klassikud ja mida soovitab ka teistele koos paljude tänapäeval ilmunud uute põnevate raamatutega finantskirjaoskuse teemadel. “Väga palju tasuta infot on täna internetis kõigile kättesaadav, olgu need rahateemalised sotsiaalmeediakontod või podcastid,” tuletab Rand meelde.

3. Leia nutikaid võimalusi oma sissetuleku kasvatamiseks

Rand usub, et kui tahad oma elu ja raha ohjad enda kätte haarata ning neid ise juhtida, mitte teistele lootma jääda, siis tuleb leida viise, kuidas nutikalt raha teenida. “Seda saad teha ka siis, kui ise veel koolis käid! Näiteks noorena teenisin taskuraha suvel maasikaid korjates, koolifestivalil jäätist müües, pudeleid taarasse viies, põllutöid tehes, hiljem ka lapsi hoides, raamatuid müües ja oma kodu lühiajaliselt välja üürides. Ole lihtsalt leidlik!” innustab Rand noori. Pärast kooli lõpetamist elas Rand aasta aega Ameerikas, et teenida raha lapsehoidjana - see võimaldas tal enda sõnul päris palju raha kõrvale panna ning kodusid koristades ka veel lisaks teenida. Oma suurimaks panuseks investeeringutesse peab ta aga tagasi Eestisse naastes ja ülikooliõpinguid alustades liitumist tudengiprogrammiga Southwestern Advantage, mille kaudu 11 aastat edukalt suviti Ameerikas raamatuid müüs ja ettevõtluskogemust omandas, juhendades ja õpetades välja ka teisi noori, kuidas äri teha, oma meeskonda juhtida ja ennast ettevõtluse alal arendada.

“Täna on noortel tegelikult väga palju võimalusi raha teenimiseks - olgu selleks kasvõi GoWorkaBit tööampsud või lühiajalised projektid, filmivõtete castingutel osalemine või muud sotsiaalmeedias pakutavad teenistusvõimalused, lapsehoidmine, koristamine, vanemate juurde kolimine ja enda kodu väljaüürimine, müügitöö Eestis või välismaal, oma äriidee elluviimine või Youtubes videote tegemisega raha teenimine - lihtsalt leia siit oma ja hakka pihta,” innustab Rand, kuid samas paneb südamele, et suur töörügamine ei tooks kaasa läbipõlemist ning oleks puhkusega tasakaalus.

4. Suurima investeeringu saad teha oma teadmiste ja oskuste arendamisesse

Täna on Gerda Rand hajutanud oma portfelli mitme erineva varaklassi vahel nagu intressiga laenud, dividendi aktsiad, kasvuaktsiad, hüpoteeklaenud, mõningad riskantsemad laenud ning kinnisvara, mis on talle endale kõige südamelähedasem. Oma suurimaks investeeringuks peab ta aga hoopis panust isiklike teadmiste ja oskuste arendamisesse. “See on olnud minu jaoks ühtlasi ka kõige edukam investeering ning olen panustanud palju erinevate asjade proovimisse ja õppimisse. Saadud kogemused on andnud mulle enesekindluse ning teadmised, mis aitavad mul vajadusel end taas nullist üles ehitada,” selgitab Rand, kelle sõnul on isiklik areng oluline selleks, et tõsta teenistust, mida omakorda investeeringutesse suunata. “Isegi kui peaksin täna kogu oma vara ja raha kaotama, on mul oskused ja teadmised, millega see kõik uuesti üles ehitada.”

5. Ümbritse end rahatarkuse teemade arutamiseks mõttekaaslastega

Selleks on Ranna sõnul kasulikud kohad näiteks erinevad investeerimisüritused, kus leiab häid kontakte ja mõttekaaslasi, kellega arutada, kuidas jõuda oma eesmärkideni ning kellelt sel teekonnal inspiratsiooni saada. “Lapsevanemana võta vastutus ja räägi nendel teemadel oma lapsega juba varakult, et lapsel tekiks huvi ise teemat edasi uurida - kust raha tuleb ning kuidas seda teenida ja enda kasuks tööle panna,” soovitab ta. “Tark on ütlus, et oleme keskmine oma viiest kõige lähedasemast sõbrast ja tuttavast ning raamatust, mida loeme. Seega on ülimalt tähtsad nii eneseareng kui see, kellega me ennast ümbritseme.”

Investeerimise müüdid

Ranna sõnul levib palju valearvamusi ja müüte, millest ta järgnevad ümber lükkab.

“Investeerimisega alustamiseks peab olema palju raha” - tihti tuuakse endale selline vabandus, kuigi tegelikult saab investeerimist alustada kasvõi 10st eurost, ostes näiteks oma esimesed aktsiad. Seejärel aga tasub hakata otsima viise, kuidas oma kapitali suurendada, samal ajal eluks mittevajalikke kulusid vähendades.

“Rikkaks saab väga kiiresti” - pigem võtab investeerimine oma aja ja vajab järjekindlust ja kannatlikkust.

“Investeerimine on liiga riskantne” - jah, oma risk on alati olemas, aga saab valida madalama riskiga tegutsemisviisid.

“Investeerimine võtab palju aega” - mitte alati, mõni hea tehing võib korraga suure sammu unistuseni lähemale viia. Näiteks üks Gerda coachingu klient laenas vanematelt investeerimiseks raha ja ostis online digiettevõtte, millega teenib nüüd igakuiselt passiivselt 4000-5000 eurot.

Gerda Ranna soovitusi finantsteadmiste ammutamiseks:

Filmid “Inside Job”, “The Big Short”

Raamatud “Intelligentne investor”, “Üks samm Wall Streetist ees”

Podcast “We Study Billionaires”

Telesaated “Shark Tank”, “Undercover Billionaire”

Lisaks: kuula Warren Buffeti esinemisi sotsiaalmeedias

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles