Heitlikud ilmaolud sulgesid kunstmurustaadioni

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Eelmise aasta märtsis sadas Paide Linnameeskonna U21 mängu ajal ootamatult maha paks lumi ning kohtumine Levadiaga sarnanes lumes müttamisele mitte jalgpallile.
Eelmise aasta märtsis sadas Paide Linnameeskonna U21 mängu ajal ootamatult maha paks lumi ning kohtumine Levadiaga sarnanes lumes müttamisele mitte jalgpallile. Foto: Dmitri Kotjuh

Kui varasematel aastatel on talv armulisem olnud ning lasknud Paide kunstmurustaadionil ka talvel jalgpallitreeninguid teha, siis tänavu jaanuari keskelt on kunstmurustaadioni väravad suletud ja tuled kustus ning muruvaipa katab paks lumekiht.

Paide spordikeskuse juhatuse liige Erich Petrovits ütles, et ilmaolud olid tõesti sedavõrd heitlikud nõudes pidevat lumelükkamist. Tulemus polnud aga ikkagi selline, et seal olnuks muretu jalgpallitreeninguid läbi viia. "Kunstmuruvaip oli libe ja see tegi treenimise keeruliseks ja kohati ohtlikukski," sõnas ta.

Kuna Paide linnameeskonna noorte rühmadel jäid Petrovitsi sõnul sageli erinevatel põhjustel kunstmurule plaanitud trennid ära ka, siis otsustaski spordikeskus, et tühja pole mõtet staadionit hooldada. Kõige targem oli kulusid kokku hoida ja mõnda aega jalgpallitrennid siseruumidesse suunata. "Leidsime sobivad ajad ja võimalused, et trennid saaks toimuda," märkis ta.

Petrovits ütles, et just täna oli neil nõupidamine, kus pandi paika, et kunstmurustaadioni lumekoristusega tehakse taas algust 20. veebruaril ja vabariigi aastapäevaks peaks plats puhas olema. "Odav see olema ei saa, sest kui lumi ise ära ei sula, siis tuleb tellida tehnika, millega lumi ära vedada. See võib maksma minna 2000 euro ringis. Mõelda vaid, et kulutame raha vee ühest kohast teise vedamisele, et see siis lõpuks ikka maasse imbuks," arutles ta.

Aga parata pole Petrovitsi sõnul midagi. "Kevadet ootama jääda me ei saa, sest 1. märtsist algab jalgpalli Premium liiga hooaeg ning esimesed mängud tulevad ka kohe kuu algul peale," selgitas ta.

Ajalooline mäng paksus lumes Paide kunstmuruväljakul 2021. aasta märtsi algul.
Ajalooline mäng paksus lumes Paide kunstmuruväljakul 2021. aasta märtsi algul. Foto: Dmitri Kotjuh

Seega hoitakse lumekoristuse järel staadion järjepanu lumevaba ning sulatatakse muru sisse tekkinud jääkihti kaltsiumkloriidiga, et mängud saaks normaalsetes oludes toimuda. "Kaltsiumkloriid ei tee kunstmurule kahju. See on sama aine, mida pannakse teedele ja tänavatele ning sama ainet kasutavad ka teised staadionid," lausus ta.

Aga ka pidev hooldus ei taga Petrovits hinangul seda, et ei juhtu nii nagu eelmisel aastal märtsi algul toimunud Paide Linnameeskonna U21 mänguga, mis toimus suures lumesajus ja lumega kaetud staadionil. "Ilma vastu me ei saa. Kui ikka vahetult enne mängu ja mängu ajal sajab, siis nii on," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles