Revolutsiooni pilt kujutab hoopis vabadussõda

Urmas Glase
Copy
Vabadussõda kujutav taies on võetud 1950ndatel Järvamaa muuseumi kogusse arvele kui revolutsiooniaegset kodusõda kujutav töö.
Vabadussõda kujutav taies on võetud 1950ndatel Järvamaa muuseumi kogusse arvele kui revolutsiooniaegset kodusõda kujutav töö. Foto: Dmitri Kotjuh

Korralikku kolimist on võrreldud tulekahjuga, kus palju aastatega kogunenut lendab prügikasti. Kolimine võib kapisügavustest esile tuua ka ammu unustatud huvitavaid esemeid, nagu juhtus Järvamaa muuseumis, kui see kevadel vanast majast Lembitu pargis uude, Vallimäe all avatavasse muuseumikeskusse kolis.

Järvamaa muuseumi teadusjuhi Ründo Mültsi ütlust mööda tuleb kogude korrastuse käigus välja palju põnevaid asju. «Kunstiruumi tagatoast tuli välja kipsreljeef, mis 1950ndatel on võetud arvele kui kodusõjaaegne töö,» lausus ta.

Pole teada, kes on taiese muuseumi toonud ja kuidas see on kogusse vormistatud, kuid kindlasti pole tegu propagandistliku kujutisega punakaardi heroilisest võitlusest valgakaartlike pursuidega, nagu väidab arvelevõtul tehtud sissekanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles