Meistrivõistluste medaliheitlused jätkusid sprindiradadel

Järva Teataja
Copy
Raiko Alliksaar võistlusrajal.
Raiko Alliksaar võistlusrajal. Foto: Erakogu

Suusaorienteerumise Eesti meistrivõistluste medaliheitlused jätkusid sprindi ja sprinditeate võistlustega. Üle paljude aastate võimaldasid looduslikud lumeolud seekordsed meistrivõistlused korraldada Põhja-Harjumaal.

Orienteerumisklubi JOKA üks eestvedajaid Paul Poopuu andis teada, et Padise terviseradade heade ja laiade suusaradade võrku oli rajameister täiendanud metsas paljude kitsamate radadega ja tulemuseks oli suusaorienteerumiseks suurepäraselt sobiv maastik ja radade võrgustik. „Pärast sulailmu saabunud külmakraadid tegid rajad jäiseks ja kiireks, mistõttu võistlejad pidid rajal sprindile kohaselt kiireid otsuseid langetama ja orienteerumisvead olid kerged tekkima.”

Järvamaa orienteerumisklubi JOKA suusaorienteerujate selle talve senised tulemused lubasid eeldada medalivõitlusse sekkumist ka sprindialadel Nii läkski, kuigi mõnigi reaalne medalikandidaat pidi kahjuks haigustunnustega koju jääma. Neidude N16 klassi 2,29 km ja 10 kontrollpunktiga rajal võitis selle talihooaja kolmanda kulla Anett Liisa Parts, kindlustades sellega ka oma kohta Eesti koondises noorte Euroopa meistrivõistlustel märtsi lõpus Kemis.

Noormeeste M16 klassis pidi eelmise kahe distantsi kuldmedali võitja Maanus Udam seekord paraku võistlust viirusnähtudega kodust jälgima. Samas suutis selle vanuseklassi liidri positsiooni üle võtta Raiko Alliksaar, läbides 3,18 km ja 15 kontrollpunktiga raja kiireimana ja teenis sellega esimese individuaalse Eesti meirtitiitli. Tüdrukute N14 klassi 2,11 km ja 8 kontrollpunktiga rajal võitis kahekümne tüdruku konkurentsis hõbemedali Anna Mia Atonen ajaga 16.11. Põlva tüdruk Helena Hakk oli võitjana temast 40 sekundit nobedam. Meesjuunioride M20 vanuseklassi 3,71 km ja 15 kontrollpunktiga rajal võitis pronksmedali Artur Soo. Noormeeste M18 vanuseklassis saavutas Maarius Kotsulim viienda ja Henri Perillus kuuenda koha. Veteranide vanuseklassides lõpetasid hõbemedali võiduga Ilmar Udam meeste M40 klassis 21 osaleja konkurentsis ja Siiri Poopuu N60 klassis.

Kolmas medalisoosik Kaarel Kallas sai täiega tunda orienteerumise võlu ja valu, kui enda sõnul liialt hea sõiduvorm viis teda minutiteks ekslema tihedas suusaradade võrgustikus ja senisele kahele Eesti meistrivõistluste kullale lisandus seekord vaid viies koht.

Pärast kolme tunnist pausi asuti taas starti, et selgitada Eesti parimad klubid sprinditeates. Sprinditeates kuulub võistkonda kaks meest või kaks naist ja igaüks läbib neist kolmel korral lühikese, 8-10 minutilise eeldatava võiduajaga etapi. JOKA teatevõistkondade esitus oli Paul Poopuu sõnul nüüdki võidukas.

Eriti heas hoos olid klubi noorte võistkonnad. Nii tüdrukute N16, kui ka poiste M16 vanuseklassis tulid kullavõidud Järvamaale. Tüdrukute N16 vanuseklassis sõitsid võistkonnas Anna Mia Atonen ja Anett Liisa Parts, kes haarasid teisel etapil liidrikoha ja kasvatasid selle neljanda etapi lõpuks juba enam kui minutiliseks. Ent ebaõnnestumine eelviimasel etapil jättis ankruetapiks vaid napi kolmesekundilise edu Tartu Katoliku SK tüdrukute ees ja seega algas heitlus kuldmedalile sisuliselt võrdsest seisust. Viimasel etapil pidasid noortekoondise kandidaadid Anett Liisa Parts ja Mareli Vaher tasavägise heitluse, kus lõpujoonel osutus sekundilise eduga kiireimaks JOKA tüdrukute võistkond. Poiste M16 vanusklassis tuli viimasel hetkel teha võistkonna koosseisus kiire asendus ja koos Raiko Alliksaarega asus medaliheitlusse Kerto Kaasiku. „Seegi ootamatu asendus ei vääratanud noormeeste kuldmedali võitu, mis annab tunnistust klubi järelkasvu heast tasemest, mis ei piirdu vaid ühe-kahe heal sportlikul tasemel noorega,” sõnas Poopuu.

Meesjuunioride M20 klassis tuli samuti viimasel hetkel võistkondi ümber komplekteerida. Paraku see ei õnnestunud kõige paremini, mistõttu reaalse medalikoha heitluse asemel lõpetati viienda kohaga. Võitis Otepää Spordiklubi meeskond. Meesveteranide M40 klassis võtsid kindla võidu Kaarel Kallas ja Ilmar Udam, heastada sellega oma mõningased ebaõnnestumised hommikusel sprindirajal. Naiste N40 klassis lõpetasid Siiri Poopuu ja Rita Ojala kuuenda kohaga, võitis Värska OK Peko naiskond.

Suusaorienteerumise hooaeg ei ole sellega veel lõppenud. Ees ootavad Eesti talimängude võistlused Ida-Virumaal ja koondislased stardivad veel märtsi lõpus omaealiste tiitlivõistlustel Soomes, Kemis. (JT)

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles