Märtsi alguses jõustuvad liiklusseaduse muudatused

Järva Teataja
Copy
Transpordiamet peab muuhulgas piirama uute mobiilsete kiiruskaamerate ostmist.
Transpordiamet peab muuhulgas piirama uute mobiilsete kiiruskaamerate ostmist. Foto: Margus Ansu

Liikluses on 2022. aasta alguses jätnud elu juba üheksa ning vigastada saanud 115 inimest. Märtsist jõustuvad liiklusseaduse muudatused, mis võimaldavad edaspidi ka omavalitsustel liikluse rahustamiseks kiiruskaameraid paigaldada.

Siseminister Kristian Jaani juhtis tähelepanu keerulistele ilmastikuoludele, mis mõjutavad oluliselt liiklusohutust. „Aasta alguse ilm on olnud pidevate üllatuste toojaks – kord põhjustavad lumetormid üle Eesti olukordi, kus osad teed muutuvad läbimatuks ning siis muudab sulailm teed klaasjaks ja ühtlaseks liuväljaks. Kahjuks on kehvad ilmaolud toonud kaasa ka hüppeliselt kasvanud hukkunute arvu. Napi pooleteise kuuga on hukkunud viis inimest rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Meil on tänaseks juba üheksa inimest, kes liiklusõnnetuse tõttu kunagi enam koju ei jõua,“ ütles Jaani. Minister lisas, et loodusjõudude vastu inimene ei saa. „Seetõttu on heitlikes ilmaoludes äärmiselt oluline just õige sõidukiiruse valik,“ nentis Jaani.

„Lubatud sõidukiiruse ületamine on surmaga lõppenud liiklusõnnetuste üks peamisi põhjuseid – mida suurem on sõidukiirus, seda raskemad on tagajärjed. Igal kilomeetril, millega sõidetakse piirkiirusest kiiremini, võib olla oluline mõju, sest kokkupõrkel kasvab raskete tagajärgede tõenäosus oluliselt,“ selgitas minister. Jaani rõhutas, et lisaks piirkiirusele tuleb alati lähtuda konkreetsetest ilmastikuoludest. „Vahel on mõistlik sõita ka aeglasemalt kui piirkiirus lubaks,“ rõhutas minister.

„Uuringutest näeme, et inimesed, kes peavad üldjuhul oma kodu vahetut piirkonda turvaliseks, muretsevad siiski kehva liikluskultuuri ja kihutamiste pärast. Liikluse rahustamiseks saavad käesolevast märtsist omavalitsused võimaluse koostöös Politsei- ja Piirivalveameti ja Transpordiametiga kohalikele teedele kiiruskaameraid paigaldada. Selline uus võimalus annab omavalitsustele lisahoova oma haldusterritooriumil liiklusohutuse tagamiseks,“ ütles Jaani.

Märtsi algusest saavad kohalikud omavalitsused võimaluse automaatsete liiklusjärelevalvesüsteemide paigaldamiseks. Pool liikluskaamera trahvist laekub edaspidi kaamera paigaldanud omavalitsuse eelarvesse. Ühtlasi tõuseb ka lubatud sõidukiiruse ületamise korral määratava hoiatus- või mõjutustrahvimäär. Senise kolme euro asemel on see edaspidi viis eurot.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles