Lasteabitelefonile pöördumiste arv on tõusutrendis

BNS
Copy
Lasteabi telefonil helistavad end kodus üksikuna tundvad lapsed kui ka sõprade pärast mures koolijütsid.
Lasteabi telefonil helistavad end kodus üksikuna tundvad lapsed kui ka sõprade pärast mures koolijütsid. Foto: Shutterstock

Lasteabitelefoni 116 111 pöördumiste arv tegi 2021. aastal taas rekordi. Kui 2020. aastal oli aasta peale kokku 10 007 pöördumist, siis mullu pöörduti lastabisse juba 12 855 korral. Pöördumistest 55 protsenti oli seotud nõustamisega, 26 protsenti abivajava lapsega ning 4,7 protsenti hädaohus oleva lapsega.

Sotsiaalkindlustusameti lastekaitseosakonna juht Ebeli Berkman seletab pöördumiste tõusu abivajajate kasvuga. „Pöördumiste tõusu on näha õppeaasta perioodil ja eriti distantsõppe ajal, samas tõuseb näiteks väärkohtlemise teemal pöördumine esile enim suvekuudel. Kindlasti on inimeste teadlikkus suurenenud ning julgetakse rohkem pöörduda, see kehtib nii laste kui täiskasvanute kohta. Näiteks laste vaimse tervise teemadel olid meil eelmisel aastal peamisteks pöördujateks lapsed ise,“ selgitas Berkman.

Võrreldes 2020. aastaga jäid eelmisel aastal pöördumiste peamised teemad ja osakaal samaks. Enim on pöördutud väärkohtlemise teemal 2660 kõnega, suhete teemal 1682 kõnega, lapse vaimse tervise ja heaolu asjades 1628 kõnega, lapse kasvatamise küsimustes 1370 kõnega ning hooldusõiguse teemadel tuli 872 kõnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles