Valmis esimene põhjalik Tiigrihüppe ajaloo ülevaade

Järva Teataja
Copy
Tiigrihüpe 1996
Tiigrihüpe 1996 Foto: Peeter Langovits

Tiigrihüppe 25. aastapäevaks valmis esimene Tiigrihüppe ajaloo ülevaade. Eesti e-riigile aluse pannud haridusalgatuse sünniloo pani Haridus- ja Teadusministeeriumi tellimusel kirja tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa.

Tiigrihüppe ajaloo kirjapanemise eesmärk oli talletada tulevastele põlvedele 1996. aastal esimest korda välja hõigatud rahvusliku sihtprogrammi üksikasjad. 25 aastat tagasi, 21. veebruaril 1997 loodud Tiigrihüppe SA eestvedamisel varustati Eesti koolid mõne aasta jooksul arvutite ja internetiga ning koolitati tuhandeid õpetajaid. Ajaloolise algatuse sünnilugu koos sellele eelnenu ja järgnenuga saab lugeda „Hariduse tehnoloogiakompassi“ veebilehel.

„Kui keegi küsiks minu käest, mis on olnud Eesti riigi kõige olulisem tehnoloogiaga seotud otsus, oleks selles nimekirjas esimene ilmselt Tiigrihüpe,“ ütleb tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa. „Tiigrihüppe programm on olnud tohutu suure mõjuga mitte ainult Eesti koolile, vaid kogu Eesti ühiskonnale,“ tõdes Roonemaa.

Ajalooülevaate tegemisel intervjueeris Henrik Roonemaa kümneid selle loo võtmetegelasi. Sõna said nii need, kes nägid poole sajandi eest Nõo keskkoolis Nõukogude Liidu esimest kooliarvutit kui ka need, kes olid Tiigrihüppe SA sünni juures või hoolitsesid tuhandetele õpetajatele arvutitarkuse jagamise eest.

Tiigrihüppe lugu illustreerivad veebis fotod ja videod inimeste erakogudest, Haridus- ja Noorteameti fotoarhiivist, Rahvusarhiivist ning ERRi arhiivist.

Kindlasti on paljudel ka isiklikke mälestusi neist aegadest. Ootame Eesti inimesi oma Tiigrihüppe mälestusi sotsiaalmeedias jagama: selleks palume postitada oma mälestuskillud, fotod vm Facebooki, Instagrami, Twitterisse või LinkedIni ja lisada sinna teemaviide #tiigrihüpe25.

Ajaloojutustuse Tiigrihüppest ehk maailma esimese e-riigi loo leiab hariduse tehnoloogiakompassi lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles