Eesti saatis Ukrainale abi

Järva Teataja
Copy
Vabatahtlike kogunemispunkt Kiievis Ukraina ülemraada Euroopa Solidaarsuse erakonna staabis
Vabatahtlike kogunemispunkt Kiievis Ukraina ülemraada Euroopa Solidaarsuse erakonna staabis Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti saatis Ukrainasse Päästeameti logistikakeskuses komplekteeritud saadetise telklaagri püstitamiseks, mis on nüüd ka kohale jõudnud. Ukraina esitas olukorraga toimetulekuks rahvusvahelise abi palve ning võttis Eesti pakkumise vastu.

Abipaketiga saadeti Ukrainasse 6 telki, 200 magamiskotti, 200 välivoodit, 4 diiselgeneraatorit ning 6 telgiküttesüsteemi.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on üksteise toetamine ja koostöö eriti tähtis just praegu, kus Venemaa on alustanud sõda Ukraina vastu. „Toetame Ukrainat kõikvõimalikul moel. Loodame, et Eesti saadetav abi aitab keeruliste situatsioonidega toimetulekul ja annab neile kindluse, et me oleme toeks ja nad ei ole üksi. See ebaõiglane olukord peab saama kiire lõpu,“ märkis siseminister.

„Lisaks Eesti sisesele päästetööle kuulub Päästeameti igapäevatöö hulka rahvusvaheline koostöö. Päästeamet saab aidata nii logistika, päästemeeskondade, oskusteabe kui ka tehniliste vahenditega, sõltuvalt sellest, missugust abi parajasti vajatakse. Kui aitame partnereid, võime olla kindlad, et ka meie ei jää üksi, kui peaksime kord teiste abi vajama,“ ütles Päästeameti peadirektori asetäitja Andreas Anvelt.

Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas, et tänases sõjaolukorras on tähtsam kui kunagi varem Ukrainat igakülgselt toetada ja näidata, et Ukraina rahvas ei ole ega jää üksi. „Väga oluline osa selles on aidata leevendada sõjas inimkannatusi ning kaitsta ja abistada praegu kõige haavatavamaid kriisipiirkondade elanikke, kes on sunnitud pommide ja raketilöökide eest põgenedes oma kodust lahkuma. Me teeme kõik, mis võimalik, nii kahepoolselt kui ka Euroopa Liidu liikmesriikide ja teiste partneritega, et aidata Ukrainat võitluses oma riigi ja inimeste eest,“ sõnas Liimets.

Ukrainasse saadetud varustuse maksumus on 161 700 eurot ja seda finantseeris välisministeerium.

Eesti saatis Ukrainale abi Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismi raames. Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismiga on liitunud kõik 27 Euroopa Liidu liiget ning lisaks ka Island, Norra, Serbia, Põhja-Makedoonia, Montenegro ja Türgi. Elanikkonnakaitsemehhanism on loodud nii mehhanismi liikmete abistamiseks kui ka vajadusel väljast tulnud abipalvete rahuldamiseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles