Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 2,4%

Järva Teataja
Copy
Keevitamine. Pilt on illustreeriv.
Keevitamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2022. aasta jaanuaris võrreldes 2021. aasta detsembriga 2,4% ja võrreldes eelmise aasta jaanuariga 26,6%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit detsembriga võrreldes enam hinnatõus toiduainete, elektriseadmete, metalltoodete, kütteõlide ja kemikaalide tootmises. „Vastupidist mõju avaldas hindade langus elektrienergia tootmises,“ lisas Šokman.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tootjahinnaindeksit eelkõige hinnatõus elektri- ja soojusenergia varustamises, puidutöötlemises ja puittoodete, metalltoodete ning toiduainete tootmises.

Ekspordihinnaindeks suurenes jaanuaris võrreldes detsembriga 2,5%. Kõige rohkem tõusid hinnad naftasaadustel, metall- ja pabertoodetel ning mäetööstuses. Hind langes enim elektrienergia ekspordis. Võrreldes 2021. aasta jaanuariga suurenes ekspordihinnaindeks 22,1%.

Impordihinnaindeks kasvas jaanuaris võrreldes detsembriga 1,2%. Enim tõusid hinnad naftasaadustel, pabertoodetel ja mäetööstuses. Hind langes enim elektrienergia impordis. Võrreldes 2021. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 25,4%.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles