Eesti pangandus tuleks hästi toime Venemaaga kaubanduse katkemisega

Järva Teataja
Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Eesti Panga analüüsi kohaselt on Eestis tegutsevatel pankadel väga hea vastupanuvõime kaubanduse katkemisele Venemaa, Valgevene ja Ukrainaga.

Eesti pankadel on vähem kui 1% laenudest antud ettevõtetele, kes on otseselt seotud tehingutega Venemaa ettevõtetega. Samas on keeruline hinnata, kui suured on Eesti finantssektori kaudsed seosed Venemaa turuga.

Eesti pangandussektoril on piisavalt puhvreid, et katta võimalikke laenukahjumeid ning jätkata laenuandmist Eesti ettevõtetele ja inimestele. Pangad tervikuna on likviidsed ehk neil on piisavalt hoiuseid keskpangas ja muid likviidseid vahendeid. Keskpank on valmis pankadele vajadusel pakkuma tagatise vastu likviidsuslaenu.

Keskpangas on piisavalt sularaha, et varustada Eestit eurodega ka juhul, kui ettevõtete ja inimeste sularahavajadus peaks kasvama. Lisaks saab Eesti Pank vajadusel tuua kiiresti juurde sularaha euroala keskpankadest.

Eesti Pank suudab tagada Eesti finantssektori stabiilsuse. Keskpank teeb selle nimel tihedat koostööd finantsinspektsiooni, kommertspankade ja rahandusministeeriumiga.

Detailsem hinnang pangandussektori seostele Venemaa ja Valgevenega on avaldatud Eesti Panga veebilehel.

Lisaks on veebilehel avaldatud ka korduma kippuvad küsimused, mis võiksid inimestel tekkida seoses pangandusteenustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles