Õppus Saber Strike toob Eestisse USA, Soome ja Ühendkuningriigi õhutõrjeüksused

Järva Teataja
Copy
Saber Strike õppused. Foto on illustreeriv.
Saber Strike õppused. Foto on illustreeriv. Foto: Vladimir Simicek/AFP/Scanpix

Kaitseväe keskpolügoonil ja põhjarannikul algas 7. märtsil õppuse Saber Strike Eestis korraldatav faas, kus Eesti, Soome, Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi üksused harjutavad õhukaitset.

„Õppuse Saber Strike raames me harjutame õhu- ja raketitõrjet koos oma NATO liitlastega,“ ütles Ameerika Ühendriikide 164. Õhutõrje suurtükiväe brigaadi ülem kolonel Patrick Thompson. „Säärane koostööõppus aitab suurendada meie NATO liitlaste ja partnerite koostöövõimekust."

Õppuse raames viib USA 10. Armee õhu- ja raketikaitse väekoondis viib läbi Stinger-rakettide lahinglaskmine Stryker-soomukitele paigaldatud õhutõrjesüsteemist. See on esimene kord, kui Stryker-soomukitele paigaldatud süsteemi kasutatakse väljaspool selle koduväeosa.

Helsingi õhutõrjerügement, USA, UK ja Eesti õhutõrjeüksused, Belgia, Poola ja Ühendkuningriigi hävitajad ning Eesti õppereaktiivlennukid L-39 ja transpordilennuk M28 osalevad Eesti kaitseväelaste juhitud ühisel õhutõrjeharjutusel kaitseväe keskpolügoonil.

„Eesti õhutõrjujad juhivad esmakordselt nii keerukat harjutust, kus tegutsevad koos keskmaa ja lühimaa õhutõrjerelvad, tankitõrje, Hellfire-raketid, eri riikide sidesüsteemid ning toetavad õhusõidukid,“ ütles õhutõrjepataljoni ülem kolonelleitnant Tanel Lelov. “Algav õppus paneb proovile meie juhtimissüsteemid ning senised teadmised-oskused.“

Helsingi õhutõrjerügement osaleb õppusel NASAMS keskmaa õhutõrjesüsteemiga. Eesti kasutab õhutõrje raketisüsteeme MISTRAL, USA on kohal uudse Stryker-soomukile paigaldatud relvastusüsteemiga ning NATO eelpaigutatud Ühendkuningriigi väe õhutõrjeüksus STORMER soomukitel.

Saber Strike on õppus, mida USA korraldab Euroopas alates 2010. aastast. Õppus algas 28. veebruaril Saksamaal Wiesbadenis USA üksuste liikumisega õppuste aladele Eestis, Lätis, Leedus, Saksamaal, Poolas ja Tšehhis. Kokku osaleb õppusel sel aastal 13 000 kaitseväelast 13 riigist. Sel aastal korraldatakse õppus talvisel ajal, et harjutada koostööd rasketes tingimustes. Õppuse raames viiakse läbi rida lahinglaskmisi eri riikides, raudteeoperatsioonid, õhus tankimise operatsioonid, õhutõrje- ja õhurünnaku harjutused.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles