Euroopa Komisjon võttis kasutusele sanktsioonide rikkumistest teavitamise veebiplatvormi

Järva Teataja
Copy
Klaviatuur. Pilt illustratiivne
Klaviatuur. Pilt illustratiivne Foto: Toomas Huik

Euroopa Komisjon võttis reedel kasutusele sanktsioonide rikkumistest teavitamise (nn vilepuhujate) veebiplatvormi. See on turvaline veebiplatvorm, mille kaudu saab anonüümselt teavitada varasematest, praegustest või kavandatavatest Euroopa Liidu sanktsioonide rikkumistest.

„Sanktsioonide teadlikust rikkumisest ja kõrvalehiilimisest teavitamine annab meie uurimisasutustele väärtuslikku informatsiooni menetluste edukaks läbiviimiseks. Turvaline ja anonüümne teavitussüsteem aitab liikmesriikidel sanktsioone paremini ja tõhusamalt rakendada,“ selgitas Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Erki Kodar.

Komisjon teatas juba 2021. aasta jaanuaris, et luuakse nn vilepuhujate tööriist, mille eesmärk on toetada Euroopa Liidu sanktsioonide tõhusat rakendamist ja jõustamist.

Euroopa Liidus on kehtestatud üle 40 sanktsioonirežiimi ning nende tõhusus sõltub nende nõuetekohasest rakendamisest ja jõustamisest, sealhulgas sanktsioonidest kõrvalehoidmise ja sanktsioonide vältimise takistamisest. Euroopa Liidu aluslepingute täitmise järelevalvajana vastutab Euroopa Komisjon Euroopa Liidu sanktsioonide jõustamise järelevalve eest kogu liidus. Kui komisjon leiab, et rikkumisest teatajatelt saadud teave on usaldusväärne, jagab ta anonüümseks muudetud aruannet ja juhtumi sisejuurdluse käigus kogutud lisateavet liikmesriikide pädevate asutustega.

Lisateave on leitav SIIT ning kehtivate Euroopa Liidu sanktsioonidega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles