Iga neljas naine kogeb oma elu jooksul põiepidamatust

Järva Teataja
Copy
Vannnituba
Vannnituba Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uriinipidamatus on tervisemure, millest on ebamugav rääkida, kuid millega puutub oma elu jooksul kokku iga neljas täiskasvanud naine. Tegemist on delikaatse probleemiga, millele lahenduste otsimisega viivitatakse sageli aastaid.

Invaru abivahendikeskuse klienditeenindaja Siiri Kaska teab, et põiepidamatusest rääkimine valmistab tihti piinlikkust, kuid päris kõigi eest ei tasu oma muret siiski varjata. “Loomulikult pole see kohvilaua-teema, aga on mõned inimesed, kellega võiks oma muret jagada. Esiteks perearsti või günekoloogiga, kes saavad vajadusel määrata ravi. Statistika kohaselt kannatavad naised inkontinentsuse probleemi all keskmiselt üle kuue aasta, enne kui julgevad abi otsima hakata.

On mõistetav, et pidamatus põhjustab ebamugavust ja stressi – tekib hirm aktiivse eluviisi elamise ja võimalike ootamatuste osas, nagu näiteks ebameeldiv lõhn või lekked. Seega on eriti oluline, et õigel ajal abi otsitakse. „Toimivad lahendused on tegelikult olemas,“ ütleb Kaska ja lisab, et inimeste teadlikkus on õnneks kasvamas. „Olen märganud, et küsimused on muutunud asjalikumaks – kui probleem on tekkinud tasapisi, on naised jõudnud juba infot hankida. Meil jääb vaid väikeste nõuannetega asi toimiva lahenduseni aidata,“ nendib kogenud klienditeenindaja.

„Hoopis teine lugu on siis, kui pidamatuse probleem on tekkinud ootamatult koos mõne muu tervisemurega. Siis on meie ees enamasti endast väljas, vahel isegi šokis inimene, kes vajab igasugust nõu. Sellisel juhul osutuvad väga oluliseks klienditeenindajate kogemused ja kogunenud teadmised, sest tihti on lisaks pidamatuse teemale vaja anda ka muud infot,“ selgitab Kaska ning lisab, et ehkki uriinipidamatusest rääkimine võib olla ebamugav, on tegemist vägagi aktuaalse probleemiga. Seda fakti illustreerib asjaolu, et ainuüksi Invarust osteti 2021. aastal üle 3 miljoni mähkme ja uriinisideme.

Emadusega võib kaasneda ootamatu terviseprobleem

Inkontinentsus ehk uriinipidamatus tabab naisi kaks korda rohkem kui mehi. Võimalus selle diskreetse probleemiga kokku puutuda suureneb naistel emaks saades. “Rasedusaegne ja sünnitusjärgne pidamatus on levinum, kui osatakse arvata. Uuringud näitavad, et raseduse ajal kogevad kontrollimatut leket umbes pooled lapseootel naistest,” räägib Kaska.

Põhjus on tulevases ilmakodanikus, kelle küpsemine venitab emakat, see aga tekitab survet põiele ja vaagnapõhjalihastele. “Mida raseduse lõpupoole, seda tugevamini. Tagajärjeks võibki olla tahtmatu uriinieritus näiteks aevastades,” toob Kaska näite. Tema sõnul võtavad tulevased emad oma peatselt sündivale pisikesele mähkmeid varudes mõnigi kord kaasa ka paki täiskasvanutele mõeldud spetsiaalsed sidemeid, et olla valmis sünnitusjärgseks veritsuseks. Kuid ei maksa häbeneda, kui mureks on hoopis rasedusaegne uriinipidamatus.

Paraku ei lahenda paljudel juhtudel ka maimukese sünd olukorda. “Üks levinumaid abinõusid on vaagnapõhjalihaste harjutused, põhjalikud juhendid on üleval Eesti suuremate haiglate kodulehtedel,” juhendab Kaska. Kahjuks võib nooremas põlves seljatatud mure hiljem tagasi tulla. “Uriinipidamatuse all kannatavate naiste hulk on seotud sünnituste arvuga. Probleemiga puutub kokku umbes 10% kolme lapse emadest. Neli ja rohkem last ilmale toonud naistel on pidamatuse esinemissagedus hilisemas elus juba kuni 15%,” räägib Siiri Kaska. 

Inkontinentsus kipub avalduma sageli ka menopausi ajal. Siis väheneb östrogeeni tootmine, vaagnapõhjalihaste verevarustus ning lihased nõrgenevad. “Aga naine on sel ajal veel tegus ja aktiivne. Ta tahab teha tööd, sportida, reisida. Uriinipidamatus tekitab suurt stressi ja paraku ikka veel paljudel ka häbitunnet. Tegelikult on igaühe tutvusringkonnas kindlasti vähemalt üks sama murega inimene ja ka tema kasutab selleks puhuks ettenähtud tooteid. Elu ei pea seisma jääma,” julgustab abivahendikeskuse klienditeenindaja. 

Täisväärtuslik elu õigete abivahenditega

Nagu teiste terviseprobleemide puhul, on ka uriinipidamatuse korral abivahendite valik väga personaalne ja lähtub inimese vajadusest. Kõige sobivama lahenduse oskavad soovitada kogemustega klienditeenindajad, kes tunnevad hästi erinevaid võimalusi. Invaru klienditeenindaja Siiri Kaska kinnitab, et nagu on daamide hügieenisidemete osas valik suur, leidub ka pidamatuse abivahendite sortimendis erinevaid tooteid. “Kõik sõltub sellest, kui palju ja kui tihti vedelikku eritub,“ selgitab ta ning lisab, et sidemed ja mähkmed on saadaval mitmesugustes suurustes ja erineva imavusvõimega, sobides nii kerge, mõõduka kui ka raske uriinipidamatuse korral.

Kaska kirjeldab, et üldiselt on sidemetel spetsiaalne pealiskiht, mis juhib niiskuse sidemes oleva padja sisse, kus vedelik jaguneb mööda sideme pikikiudu ühtlaselt kogu imava pinna ulatuses. “Ebameeldiva lõhna vältimiseks on sideme sisu valmistatud materjalidest, mis neutraliseerivad lõhna. Õhemad uriinisidemed meenutavad hügieenisidemeid, kuid nende imavusvõime on suurem. Seda tüüpi abivahendid sobivad neile, kelle puhul räägime väikesest kogusest, kuid on ka olemas mähkmed totaalse inkontinentsuse puhul kasutamiseks,” selgitab klienditeenindaja.

Vahel kipuvad naised kasutama uriinipidamatuse korral tavalist hügieenisidet. „Uriiniside ja menstruatsiooniside on kaks erinevat asja, kuna tegemist on erinevate vedelikega. Menstruatsioonieritis on paksem ja aeglasema eritusega, uriini konsistents on vedelam ja lekkekiirus suurem. Kui kasutada pidamatuse korral hügieenisidet, siis see ei ima vedelikku piisavalt kiiresti, et tagada mugavust ja diskreetsust,” toob Kaska välja sidemete erinevuse.

“Esimest korda probleemiga kokku puutuv inimene ei tea veel, mis talle sobib. Sellepärast võikski nõu pidada abivahendikeskuse töötajaga, et näidiseid vaadata ning katsuda ja koostöös parim variant välja valida,“ juhendab klienditeenindaja. „Üldiselt naised, kes ostavad endale pidamatuse tooteid esmakordselt, ei kiirusta, vaid soovivad infot ja sobivaima variandi leidmiseks kuulavad meeleldi ka klienditeenindaja soovitusi,“ teab Kaska. Esmakordsel kasutamisel soovitab ta esialgu paar mudelit ühekaupa proovimiseks välja valida ja pärast sobivaimate toodete väljaselgitamist neid juba suuremas koguses soetada.

Soovitused uriinipidamatuse korral:

- Ärge häbenege jagada oma muret arstiga!

- Jooge vett, vältige alkoholi ja kofeiini. Kui joote liiga palju või vähe, võib see pidamatust suurendada.

- Olge füüsiliselt aktiivne – liikumine aitab hoida tervislikku kehakaalu. Leidke enda jaoks sobiv spordiala!

- Leidke endale sobiv pidamatuse side – vajadusel konsulteerige abivahendikeskuse teenindajaga. 

- Olge valmis ootamatusteks – hoidke auto kindalaekas, lauasahtlis, portfellis või mujal kergesti kättesaadavas kohas tagavaraks sidet.

- Uriinipidamatuse tooteid on võimalik soetada riigipoolse soodustusega. Selleks on vaja kehtivat abivahendi tõendit ja isikut tõendavat dokumenti. Rohkem infot riiklike soodustuste kohta leidub Sotsiaalkindlustusameti kodulehel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles