Põgenik kahtlustab, et provokaatorid õhutavad piiril segadust

Urmas Glase
Copy
Poola jõudnud Ukraina sõjapõgenikud paigutati piirilinnas Przemyslis hüljatud kaubanduskeskusse, kus päevi teel olnud inimesed puhkasid otse põrandale tehtud asemetel.
Poola jõudnud Ukraina sõjapõgenikud paigutati piirilinnas Przemyslis hüljatud kaubanduskeskusse, kus päevi teel olnud inimesed puhkasid otse põrandale tehtud asemetel. Foto: Urmas Glase

Esmaspäeva õhtul Ukraina põgenike seas Paidesse jõudnud Zaporižžjast pärit Marina ei soovi avaldada oma täisnime ega luba ennast pildistada, sest pelgab isegi Eestis olles, et räägitu jõuab mingil viisil Vene võimude kõrvu, nad leiavad ta üles ja maksavad sõnade eest kätte.

Vaatamata sõja esimese paari nädala koledustele ei ole kahe lapse ema kaotanud usku, et juba kahe nädala pärast on sõda läbi ja ta saab pöörduda tagasi koju ning eluga edasi minna. Isegi kui pealtnäha on minu vastas istuv ukrainlanna jutukas ja rahulik, leiab tema jutust vastukäivaid mõttekäike, mis viitab sellele, et kuskil sügavamal hinges idaneb posttraumaatiline stress.

Marina töötab gaasifirmas dispetšerina. Tema jutust kumab läbi, et ülemus lasi ta töölt ära lapsi sõjapakku viima ja lubas töökoha seniks säilitada, kuid ootab kindlasti naise naasmist. Iseasi, kas selle aja peale tal on, kuhu naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles