Järvalased tõid Eestisse bussitäie Ukraina politseinike peresid

Urmas Glase
Copy

Politseiameti koduleheküljel on järvalasest Põhja prefektuuri alarmsõiduspetsialisti Uno Laasi nime taga märge, et staažikas politseinik on töökohustustest tänaseni eemal.
 

Rahvusvahelise politseiassotsiatsiooni IPA Eesti osakonna president Uno Laas, istus koos Järva maleva kaitseliitlase Asko Osulaga naistepäeva varahommikul kell 4 bussirooli, mis äsja saabus Poolast Türi vabatahtlike päästjate konvoiga Ukraina sõjapõgenike toomast ja asus taas teekonnale Poola suunas.

Seekord oli politsei operatsiooni eesmärgiks, kuhu kaasati kaitseliit ja vabatahtlikud, tuua Poolast Eestisse sõja eest varjule paarkümmend Ukraina politseinike pereliiget.

Uno Laasi sõnul korraldab Ukraina politseinike perede evakueerimist politseinike assotsiatsiooni Eesti haru ja Eesti politsei naisühendus, koostöös Ukraina ja Poola politseinikega.

"Poola assotsiatsiooni esimees korraldas meile Hrebenne piiripunkti saabumise eel ühe politseiniku juures öömaja ja eile hommikul võtsime riigipiirist üle tulnud pered peale," selgitas Laas.

"Sinna sõitsime 15 tundi. Saime enne piiri välja puhata ja olime hommikul kell 7 piiril, kus Eesti-poolse esindajana korraldas laste piirilt vastuvõtmist ja edasi saatmist Tarmo Kohv," rääkis Laas.

Paarikümne evakueeritu seas oli nii emapuhkusel politseinik ja politseiakadeemia õppejõud, kui politseinike peresid kõikjalt Ukrainast.

"Väiksemad olid kaks aastast last. Võtsime peale ka Donetskist pärit pere, kelle politseinikust isa langes seal vangi ning tema saatusest pole midagi teada," lisas Laas.

Asko Osula sõnul on lastega reisimine tavalisest keerulisem, sest arvestada tuleb, mis oludest nad saabuvad, kui ka seda, et pidevalt oli vaja hügieenipeatusi teha.

Osula rääkis ka, et poolakatest politseinike korraldatud abiga said nad tagasiteel teha Lublinis vahepeatuse, kus Victoria hotelli restoran söötis kõigil kõhud täis.

"Teel aitasime ukrainlastel täita ka kõik Eestisse sisenemiseks vajalikud dokumendid," täpsustas Osula.

Täna Eestisse jõudnud peredest kaks liikusid edasi Soome. Nii Eestis kui Soomes tegelevad nendega edasi politseiorganisatsioonid kui kohalikud omavalitsused.

Laas kinnitas, et kindlasti jätkavad nad oma erialaorganisatsioonide koostöös politseinike perede Ukrainast Eestisse toomist: "IPA eesmärk lipukirjal on teenida sõpruse kaudu."

"Andsin naisteühendusele Meelis Välimäe kontakti, kes praegu Poolas Hrebrennes ja tema seltskonnaga saame järgmise osa peresid ära tuua," teadis Laas.

Üldsusele on teada, et Ikla piiripunktis jagavad dokumente kontrollivad politseinikud Ukrainast saabuvatele lastele pehmeid mänguasju.

Alles esmaspäeval perega Euroopa reisilt saabunud politseinike Eesti allorganisatsiooni president Uno Laas täiendas Ikla piiril lastele jagatavaid varusid Saksamaalt Selm-Borkist, kus sealsed kolleegid ja sõbrad andsid kaasa maiustusi Ukrainast põgenenud lastele jagamiseks.

Lisaks andsid Saksa sõbrad kaasa eestlastest kolleegidele kaasa nende politseikoera sokinukud, mis kingiti Eestisse saabunud Ukraina politseinike lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles