Väikseimgi joove roolis võib kaasa tuua surmasõidu

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Joobes juht. Pilt on illustratiivne.
Joobes juht. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Transpordiameti uuringust selgus, et kui autojuht istub rooli väikse, näiteks 0,5-promillise joobega, suureneb tõenäosus sattuda surmaga lõppevasse liiklusõnnetusse viis korda.

1,5-promillise joobega juht satub liiklusõnnetusse võrreldes kaine juhiga aga lausa 130 korda tõenäolisemalt. Sellele, kuidas joobes juhtimine võib inimeste elu ära rikkuda, pöörab tähelepanu täna alanud sotsiaalkampaania.

Ergo Kindlustuse kahjukäsitluse juriidilise osakonna juht Vaho Vahkal tõi välja näite kindlustusjuhtumist, mis kinnitas, et ka väike joove võib tuua miljonites kahju, rääkimata ohust elule ja tervisele. „Paar aastat tagasi juhtus õnnetus, kus veokijuht sõitis rongile külje pealt sisse. Õnnetuse kogukahjuks hinnati 2,4 miljonit eurot,“ sõnas ta. „Veokit juhtis 49-aastane mees, kel tuvastati haiglas joove. Kohtutäitur võtab tänase päevani igal kuul mehe kontolt maha 200 eurot ning seda tema elupäevadeni lõpuni.“

Transpordiameti ennetustöö osakonna ekspert Liis Sepp ütles, et rahalisest kahjust hullem on aga oma elu ära rikkumine. „Süütunne ja häbi, vangla ja võlad, on tagajärjed, millega peavad õppima elama liiklusõnnetuse põhjustanud joobes juhid,“ sõnas ta.

Sepp tõi välja, et alkoholist tingitud liiklusõnnetusi põhjustavad täiesti tavalised, muudes tegevustes kohusetundlikud inimesed. Möödunud kolmel aastal on Eesti teedel joobes mootorsõidukijuhi süül hukkunud igal aastal üle kümne inimese. „Senise statistika alusel võib prognoosida, et sel aastal põhjustavad joobes juhid üle saja liiklusõnnetuse, mille tagajärjel saavad inimesed viga või kaotavad elu,“ ´lausus ta.

PPA juhtivspetsialisti Gerli Grünbergi sõnul hukkus eelmisel aastal joobes juhi osalusel Eestis 17 inimest, vigastada sai 129. „31 protsenti kõikidest liikluses hukkunutest kaotas elu liiklusõnnetuses, kus osales joobes mootorsõidukijuht,“ lisas ta. „Kuigi Eestis on joobes peaga rooli istumisele nulltolerants, liikleb meie andmetel Eesti teedel iga päev 1000-4000 joobes juhti. Nende kõrval liiklevad meie abikaasad, lapsed, emad-isad, õed-vennad, sõbrad ja kolleegid – teedel toimuv on meie kõigi ühine mure,“ rõhutas Grünberg.

Grünberg juhtis tähelepanu, et viieprotsendilise kangusega 0,5-liitrine õlu ei kao organismist kiiremini kui kahe tunniga. "80 kilogrammi kaaluval tervel mehel võtab alkoholi täielik kadumine organismist aega vähemalt 2,5 tundi. 60 kilogrammi kaaluval naisterahval üle kolme tunni,“ selgitas ta. „Juba 0,2 mg/g alkoholi veres mõjutab sõidukijuhi sõiduvõtteid. Kui joobes juhil läheb õnneks, peatab teda kaaskodanik või politseinik, halvimal juhul jääb tema karistuseks kanda südametunnistusel kelleltki võetud elu.“

Just sellisest statistikast tulenevalt algas täna eraettevõtete initsiatiivil ning Transpordiameti ja Politsei-ja piirivalveameti nõustamisel valminud sotsiaalkampaania, mille eesmärk on teadvustada tagajärgi, mis võivad joobes juhtimisega kaasneda.

TEAVE

Tõeseid fakte

1,5-promilline joove suurendab liiklusõnnetusse sattumist kuni 130 korda.

0,5-promilline joove suurendab fataalsesse liiklusõnnetusse sattumist 5 korda.

Joobes juhtimise karistuseks on rahatrahv kuni 300 trahviühikut või arest.

Joobes juhtides raske õnnetuse põhjustamine võib lõppeda kuni 12aastase vangistusega.

Joobes juhtides võid kaotada juhiload kuni 9 kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles