Arvo Pärt allkirjastas pöördumise patriarh Kirilli poole sõja lõpetamiseks

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Paide linna aukodanik Arvo Pärt.
Paide linna aukodanik Arvo Pärt. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eri riikides elavad veneõigeusulised palusid patriarh Kirillil edastada Venemaa juhtkonnale palve lõpetada sõjategevus Ukrainas ning loobuda kirikul endal agressiooni toetamisest, teiste seas kirjutas pöördumisele alla ka Paide linna aukodanik, helilooja Arvo Pärt koos enda abikaasa Noraga.

"Meie, koguduseliikmed erinevatest vene õigeusu kiriku kanoonilise vastutusala riikidest, pöördume Teie poole, et edastaksite Venemaa Föderatsiooni juhtkonnale meie tulise palve lõpetada viivitamatult verevalamine ja viia Vene väed Ukraina territooriumilt välja," kirjutavad veneõigeusulised.

"Me ootame, et võtaksite sõna ja pöörduksite isiklikult president Vladimir Putini, Venemaa Föderatsiooni valitsuse ja parlamendi poole, nõudes vennatapusõja lõpetamist. Samuti ootame, et pöörduksite Ukraina rahva poole lohutavate sõnadega, kinnitades neile, et teete kõik võimaliku rahu saavutamiseks," seisab pöördumises.

"Vene sõdurid, kelle hulgas on ka õigeusklikke kristlasi, tapavad meie vendi ja õdesid Ukrainas, jätavad nad ilma peavarjust, seavad ohtu nende tervise ja heaolu, sunnivad neid oma kodudest lahkuma – röövivad terve riigi tuleviku. Sõjas kannatavad kõigepealt just nõrgemad – lapsed, naised, eakad," kirjutavad koguduseliikmed ning kutsuvad patriarh Kirilli üles edastama sõnumit kogu vene õigeusu kirikule ja mõistma avalikult hukka nende teod, kes toetavad verevalamist.

"Kahjuks on Teie karja hulgas nii vaimulikke kui ka ilmikuid, kes rõõmustavad sõja üle. Kirik on ajaloos õnnistanud kaitsesõda, kuid alati mõistnud hukka agressiooni. Täna on sissetungija Venemaa, ja Ukraina rahvas on see, kes end kaitseb. Palvetada vene vägede võidu eest, nagu mõned vaimulikud soovitavad, on ebamoraalne," kritiseerivad allakirjutanud.

Koguduseliikmed kutsuvad patriarh Kirilli mitte ainult palvetama rahu eest, vaid ka tegutsema kõigi vahenditega rahu taastamise nimel: rääkima tõtt, paljastama kurja ja otsima õiglust.

Peale Pärtide kirjutasid pöördumisele teiste seas alla ka režissöör Rainer Sarnet ja teleprodutsent Jevgeni Supin ning näitlejad Liina Olmaru, Indrek Sammul ja Rain Simmul.

Homoseksuaalsust ja geiparaade vaenav vene õigeusu kiriku pea, Moskva patriarh Kirill toetab kindlalt Putini sõjapoliitikat, pidades Ukraina sõja peapõhjusteks läänelikke väärtusi.

Moskva patriarhaati mitte kuuluva soome õigeusu kiriku piiskopid on Venemaa sissetungi Ukrainasse sõnaselgelt hukka mõistnud. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles