Kärumuuseum avas pealinnas näituse

Järva Teataja
Copy
Kärumuuseum avas pealinnas näituse.
Kärumuuseum avas pealinnas näituse. Foto: Sergei Trofimov

Tallinna T1 keskuses (Peterburi tee 2) toimub 15. märtsist 15. aprillini kärumuuseumi tasuta näitus, mis räägib naiste ajaloost, käsitleb naiste positsiooni ühiskonnas läbi sisustusesemete ning muutuste moes ja lastetranspordis.

Näitusel saab näha 19. sajandi esimest naiste aluspesu, 19. sajandi lõpust pärit lapsekärusid, vanaaegset jalgratast, 20. sajandi esimesi kokkupandavaid lapsekärusid, 1920ndate keskpaiga naiste tualetitarbeid ning ka ebatavalisi laste transpordivahendeid, mis olid kunagi haruldased, kuid on nüüd tuttavad kõigile.

Näituse autor ja muuseumi juht Aljona Suržikova räägib projekti ideest: „Projekt „Naised lükkavad“ koosneb kolmest osast. Esimene osa on loengusari naistest ajaloos, huvitavatest kultuuri-, kunsti-, poliitika- ja muudest tegelastest. Loengud on täiesti tasuta ja toimuvad meie muuseumis iga kuu 2021. aasta novembrist 2022. aasta oktoobrini. Projekti teine osa on ajaloonäitus naiste ühiskondliku positsiooni ja õiguste arengust. Praegu avame väljapaneku Tallinnas, seejärel emadepäevaks meie muuseumis Kärus, suvel sõidab näitus Narva, kus see asub Narva Kolledžis. Projekti kolmas osa on Raadio 4-s naiste ajaloost ja erilistest naistest rääkiv saatesari, mida juhib Kira Evve. Idee luua näitus naiste õigustest tuli juba ammu, kuid nii veider kui see ka ei paista, siis just naiste riietuse muutus, täpsemalt naiste lahtiütlemine korsettidest ja naisteriietuse muutused viisid mu mõttele sellest, et tuleks luua näitus naiste õigustest ja nende riietusest. Naised olid vanasti väga sõltuvad teistest inimestest just oma riietuse tõttu. Lood sufražettidest, kes esimesena panid jalga pantaloonid ja istusid ratta selga, naispilootidest, kes võtsid ära kleidid ja panid selga meesteriided, et lennata lennukiga. Ajalugu on suuresti kirjutatud meeste käe läbi, ning kui ajaloos kerkivadki esile naised, siis sageli on nad pigem meheliku iseloomuga või meeste positsioonidel.“

Näituse väljapaneku hulka kuuluvad ajaloolised faktid, sisustusesemed, riided, vanaaegsed kärud ja muud transpordivahendid.

Polina Ljaševa, MTÜ Lasnaidee projektijuht räägib: „Kui Aljona rääkis mulle oma ideest korraldada näitus Lasnamäel, olin ma kohe poolt. Olgem ausad, Lasnamäel on vähe nii kultuuriürituste toimumiskohti kui ka üritusi endid. Tallinna kõige suurema linnaosa peale on vaid üksainus kultuurikeskus. Järgmine põhjus on muidugi näituse sisu. Kärumuuseum on unikaalne! Kõigil pole aga võimalust seda Kärus külastada. Mul oli hea meel, et sain aidata kaasa muuseumi eksponaatide näitamisele Tallinnas. Muidugi ei jäta kedagi külmaks ka näituse teema: „Naised lükkavad“. Naiste võrdõiguslikkusest räägitakse ühiskonnas palju. Lapsekärude arengu ajaloost kõnelev näitus demonstreerib, kuidas naiste roll on läbi aja muutunud.“

Näituse korraldajad on MTÜ Käru Heade Tegude Muuseum ja MTÜ Lasnaidee. Projekti toetab Aktiivsete Kodanike Fond, mille esindaja Eestis on Avatud Eesti Fond koos Eesti Vabaühenduste Liiduga. Kõik projekti raames toimuvad üritused on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles