Lauri Läänemets: sõjapõgenike ärakasutamine odavtööjõuna lööb meie oma inimeste toimetuleku pihta

Urmas Glase
Copy
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse esimees Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse esimees Lauri Läänemets. Foto: Konstantin Sednev

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Lauri Läänemets hoiatab, et sõjapõgenike hädaseisundit ei tohi ära kasutada, pakkudes neile sama töö eest märkimisväärselt madalamat töötasu, kui Eesti inimesele. Ta märkis, et selline käitumine lööb valusalt ka oma inimeste palkade pihta.

„Väga lühikese ajaga on lisandunud meie tööturule tuhandeid uusi inimesi. Juba on kuulda alarmeerivaid näiteid sellest, kuidas sõjakoleduste eest põgenenud inimeste olukorda püütakse ära kasutada ning pakkuda neile piirkonna ja sektori keskmisest oluliselt väiksemat palka. See ei ole ainult ebaeetiline sõjapõgenike suhtes, vaid ebaaus ka Eesti inimese vastu, kes võib suurema palgaootuse tõttu tööst ilma jääda,“ selgitas Läänemets.

Ta lisas, et sõjapõgenike ebaõiglane tasustamine pidurdab palgatõusu, eelkõige madalamalt tasustatud elualadel, kuhu eelduslikult paljud sõjapõgenikud tööle asuvad – seda on näidanud näiteks Norra kogemus pagulastega. Ülikiiresti kasvavate hindade taustal on vastutustundetu lasta inimeste majanduslikul olukorral halveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles