Maale kolimise eelduseks on stabiilne netiühendus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Maakodu ihkab üha rohkem inimesi, kuid seda vaid juhul kui seal on olemas internetiühendus ja korras taristu.
Maakodu ihkab üha rohkem inimesi, kuid seda vaid juhul kui seal on olemas internetiühendus ja korras taristu. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti inimestele on maale kolimise juures väga tähtis stabiilse internetiühenduse olemasolu. Internet edestab oma olulisuselt veidi ka näiteks kanalisatsiooni ja küttesüsteemi, selgub Luminori tellitud uuringust.

Aasta alguses valminud uuringu kohaselt peab stabiilset internetiühendust oluliseks 62 protsnti ning kütte ja kanalisatsiooni olemasolu 61 protsenti vastanutest. Korras teed on tähtsad 60 protsendile vastanutest ja poodide olemasolu elukoha läheduses 53 protsendile vastanutest.

Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane ütles, et nende andmetel huvitub üha rohkem inimesi linnast väljaspool asuva kinnisvara soetamisest. "Seda saab selgitada igatsusega loodusläheduse ja rohelisema keskkonna ning suurema kodu järele. Teisalt, nagu ka uuringust näeme, on selle kasuks otsustamisel olulised ka muud tingimused, nagu stabiilne internet ja korras taristu,“ rääkis ta.

Rebase sõnul on stabiilse koduse internetiühenduse väärtustamise taga asjaolu, et inimesed soovivad aina enam kasutada võimalust teha kaugtööd.

Maale kolimise peamiste takistustena näevad eestlased kaugust töökohast (34%), madalat sissetulekut või raskusi töö leidmisega (31%), ühistranspordi puudumist või liigset sõltuvust sellest (25%) ja arstiabi vähest kättesaadavust lähikonnas (21%).

Lisaks Eestile ka Lätis ja Leedus läbiviidud uuring näitas, et 62 protsenti Baltimaade linnaelanikest vajab suurematest linnadest väljapoole kolimise otsuse tegemiseks kõikide vajalike mugavuste olemasolu. See vajadus tuli eriti tugevalt välja just 18–27aastaste  vanuserühma puhul, kes kipuvad ka teistest rohkem väärtustama maapiirkondades elamiseks vajalike teguritena stabiilse internetiühenduse olemasolu ning poodide ja majapidamisteenuste lähedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles