12 - 17aastastele võib Covid-19 tõhustusdoosi teha vajaduspõhiselt

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Paide Vee perearstikeskuse pereõde Annika Narits on lahkelt nõus vaktsineerima iga last ja noort, kelle vanemad  seda soovivad. Kert Selter süsti ei karda.
Paide Vee perearstikeskuse pereõde Annika Narits on lahkelt nõus vaktsineerima iga last ja noort, kelle vanemad seda soovivad. Kert Selter süsti ei karda. Foto: Anne Põder

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab teha Eestis 12-17aastastele Pfizer/BioNTechi Covid-19 tõhustusdoose vajaduspõhiselt, eeskätt tervisest tulenevatel põhjustel.

Komisjoni liige Marje Oona ütles, et Eesti andmete kohaselt satub Covid-19 tõttu selles vanuserühmas noori haiglaravile väga vähe. "Seega on meie hinnangul praegu tõhustusdoos 12-17-aastastele vajalik eelkõige teatud terviseseisundite või haiguste korral ehk kui on risk raskeks haigestumiseks,“ selgitas ta.

Tõhustusdoosi manustamise vajadust saab hinnata vajadusel arst ning seda võib kaaluda ka juhul, kui on vajalik reisida kõrge nakkusriskiga riiki.

Euroopa Ravimiameti (EMA) inimravimite komitee andis 24. veebruaril hinnangu, et Pfizer/BioNTechi toodetud Comirnaty koroonavaktsiini võib tõhustusdoosina manustada vajadusel alates 12. eluaastast.

Tõhustusannuse eesmärk on taastada vaktsiini kaitsevõime, mis on esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimestel aja jooksul langenud. Olemasolevate tõendite põhjal on võimalik järeldada, et tõhustusannuse mõju noorukitele on samaväärne kui mõju täiskasvanutele. Uusi ohutusprobleeme ei tuvastatud.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad allergoloog-immunoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Digiregistratuuri kaudu saab 12-17-aastastele Covid-19 tõhustusdoosiks aja broneerida alates 24. märtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles