Järvamaa omavalitsus troonib võlakoormuse edetabeli tipus

Järva Teataja
Copy
Eesti võlakoormuse edetabeli liider Türi vald on laenanud koolide ning kogukonnakeskuse heaks. Pildil Türi põhikooli ja spordihoone sarikapidu.
FOTO: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Eesti võlakoormuse edetabeli liider Türi vald on laenanud koolide ning kogukonnakeskuse heaks. Pildil Türi põhikooli ja spordihoone sarikapidu. FOTO: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Eesti omavalitsuste keskmine netovõlakoormus on kahe kriisiaastaga kasvanud viis protsenti, 30,7 protsendi peale omatuludest. Suurimad laenajad põhjendavad laenu ehitushindade kallinemisega ja muutustega elanikkonnas.

Postimees võttis omavalitsuste võlakoormuse luubi alla. Kui enne koroonakriisi võisid linnad-vallad võlgu olla kuni 60 protsendini oma tuludest, siis 2020. aasta kevadel leevendas riigikogu Covid-19 pandeemiast põhjustatud majanduskriisi hirmus laenupiirangut 80 protsendi peale tuludest. Esialgu kaheks aastaks ja hiljem 2027. aastani – et kriisi ajal investeeringuteks raha jätkuks.

Rahandusministeeriumi andmed näitavad, et Eesti omavalitsused haarasid võimalusest kinni ja võtsid kriisi ajal rohkem laenu, kui muidu tavaks või lubatud oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles