Seireuuring annab ülevaate viiruseolukorrast 12. aprilliks

Järva Teataja
Copy
Seireuuringu juht, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda.
Seireuuringu juht, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda. Foto: Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli teadlased alustavad koroonaviiruse seireuuringu uue etapiga, et jälgida viiruse ja sellevastaste antikehade levimust täisealises elanikkonnas.

Seireuuringu juhi, Tartu Ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul oli märtsi alguses toimunud etapi ajal näha, et nakatumise tippaeg on möödas. Ligi 90%-l täisealistest elanikest olid tekkinud ka koroonaviirusevastased antikehad. „Märtsi keskpaigast leevendas valitsus koroonapiiranguid ja nüüd soovime jälgida, kas eelmise etapi käigus nähtud viiruse levimuse langustrend on püsiv,“ ütles Kalda.

Seireuuringu käigus uuritakse ka kindlate viirusetüvede levimust. Märtsikuise etapi jooksul kogutud proovide viirusetüvede järjestusandmed näitasid, et koroonaviiruse omikrontüvi on deltatüve täielikult välja vahetanud. „Meie andmeil oli märtsis seejuures valdavalt tegu omikrontüve nakkavama alamvormi ehk omikron 2-ga,“ selgitas Kalda.

Uuringus osalemine

11. aprillini toimuva seireetapi käigus kutsutakse juhuvalimi alusel uuringusse osalema ligi 2500 täisealist elanikku. Uuringufirma Kantar Emor küsitleb osalisi telefoni teel. Küsitletutele saadetakse proovivõtuaja broneerimiseks veebilink või helistatakse avaliku testimise kõnekeskusest, mille tööd korraldavad Medicum ja Synlab. Sel moel lepitakse kokku aeg sobivasse testimispunkti tulekuks.

Testimispunktis võetakse uuringuosalistelt koroonaviiruse proov ninaneelust ja samas saab anda veeniverd viirusevastaste antikehade hulga määramiseks. Proovivõtt vältab umbes 10 minutit. Puudega inimesed, eakad ja piiratud liikumisvõimega inimesed saavad tellida koju testimisbrigaadi.

Testi tulemustest teavitatakse osalenut kolme päeva jooksul. Tulemused kantakse patsiendiportaali. Positiivse viiruseproovi andnud inimestega suhtleb uuringumeeskond kahe kuni nelja nädala jooksul, et jälgida haiguse kulgu.

Uuringut teeb Tartu Ülikooli laiapõhjaline teadusrühm koostöös Synlab Eesti, Medicumi ja Kantar Emoriga. Rohkem infot koroonaviiruse antikehade määramise kohta on koroonatestimise kodulehel. Koroonaviiruse levimuse seireuuringu info leiab Tartu Ülikooli veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles