Teed kiiremini korda: Waze’i märgitud löökaugud jõuavad nüüdsest otse teehooldajateni

Järva Teataja
Copy
Waze liiklusrakendus.
Waze liiklusrakendus. Foto: /AP

Riigiettevõte AS Teede Tehnokeskus tegi Waze andmete kasutamiseks tehnilise lahenduse, mille kaudu jõuab teekasutajate poolt Waze äppi sisestatud info teeakude kohta otse teehooldajateni.

Teede Tehnokeskuse juhi Taivo Mölli sõnul tekib kevadeti teedele paratamatult rohkem auke ning inimestel tasub need Waze kaardirakenduses ära märkida. „Teehooldajatel võtab kevadeks välja sulanud olude kaardistamine oma aja, aga kui inimesed ise löökaukudest teavitavad, siis jõuab see info läbi meie infosüsteemi otse kohale ja teedefirmad saavad hakata suuremaid puudusi kiiresti likvideerima. Niimoodi pareneb teede ja tänavate kvaliteet ning turvalisus,“ ütles Möll.

„Praegu edastame Waze kaudu laekunud löökaukude info teehooldajateni riigimaanteede kohta. Selleks, et info jõuaks kohale üle Eesti, peaksid ka kohalikud omavalitsused pidama korrektset teeregistri andmestikku, mis praegu on tihtipeale kahjuks puudulik või aegunud. Ajakohastatud teeregister aitab kohalikel omavalitsustel võtta kasutusele kaasaegseid teede haldamise ja hooldamise lahendusi, mis kokkuvõttes aitavad kulusid kokku hoida,“ lisas Möll.

Taivo Mölli sõnul tasub Waze’i märkida ka teisi teeoludega seotud hoiatusi, näiteks libeduse, halva nähtavuse ja avariiteateid, sest ka need jõuavad automaatselt teiste kasutajate ning vastavate ametkondade ja teehooldajateni.

Teede Tehnokeskus tegeleb teeandmete kogumise ja analüüsiga, tee-ehituse mõõtmise ja kontrollimise ning intelligentsete transpordiinfosüsteemide arendamisega. Teede Tehnokeskusele kuulub Baltikumi suurim tee- ja ehitusmaterjalide katse- ja arenduslabor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles