Otsitakse noori jututajaid, kes muudaksid eakate päevad rõõmsamaks

Järva Teataja
Copy
Jututamine aitab kokku viia eakad ja noored.
Jututamine aitab kokku viia eakad ja noored. Foto: MTÜ Jututaja

Jututaja on 15-26 aastane noor, kes veedab hea meelega aega eakaga kas eaka kodus või hooldekodus. Üheskoos räägivad nad juttu, käivad jalutamas, mängivad malet, kuulavad muusikat. Oluline on, et omavahel oleks tore koos aega veeta sundimatus õhkkonnas.

Jututajaks saab kandideerida nagu igale teisele tööle. Soovijatega vesteldakse ja lahendatakse selle käigus olukordi, mis jututamisel ette tulla võivad, või ongi tulnud. Kui tundub, et omavahel klapib, siis sõlmitakse leping.

Lepinguga saab noor endale eeskätt vastutuse käituda jututajana usaldusväärselt, ausalt, lugupidavalt ning delikaatselt. Jututajatele on kohustuslikud mitmed koolitused, mille sisuks on näiteks empaatiline suhtlemine, dementsus, vaimse tervise häired ja muu sarnane, millega võib jututamisel kokku puutuda.

MTÜ Jututaja otsib oma meeskonda jututajaid. "Jututamise kogemus on hindamatu – see avardab silmaringi ning ühendab erinevaid põlvkondi. Noored liituvad jututamisega, et muuta nii enda kui ka eakate elu tähendusrikkamaks, teha head ning saada unikaalne kogemus. Teadaolevalt teist päris samasugust süsteemset võimalust Eestis ei ole," vahendab mittetulundusühing oma sotsiaalmeediaküljel. 

Praegu ootavad noori vestluskaaslasi kõige enam eakad Tallinnas, Viljandis ja Pärnus. Aga jututajatega on oodatud liituma noored üle Eesti. "Meil on, muide, ka väga nutisõbralikke eakaid, kes oskavad teha videokõnesid või suhtlevad noortega interneti vahendusel," teatab MTÜ Jututaja. 

Jututaja projekt on ellu kutsutud selleks, et vähendada eakate üksildust, mis uuringute järgi kasvab üle maailma. Kõigil eakatel ei pruugi olla lapsi või lapselapsi, kellega vestelda või muudmoodi ühiselt aega veeta. Sõprade ja sõbrannade ring võib kõrges eas olla võrdlemisi väike. 

Täpsemalt saab jututamise ja jututajaks kandideerimise kohta lugeda siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles