Erakordse koostöö raames saadetakse Ukrainasse 9000 hädavajalikku militaaržgutti

Järva Teataja
Copy
Eesti ja Ukraina lipp
Eesti ja Ukraina lipp Foto: Marko Saarm

Eesti organisatsioonide ja eraettevõtete ühispingutusena hangiti USA-st erakordselt kiiresti 9000 CAT Generation7 militaaržgutti, mis saadetakse aprilli jooksul koos heategevuslikus korras ostetud kiirabiautodega Ukraina sõjaväemeedikutele. 

Kahe nädalaga teostatud projekt võtaks tavaoludes aega üle 2 kuu. Esimesed 400 žgutti saadeti Bucha ja Brovary piirkonna sõjaväemeedikutele teele juba möödunud reedel. Sellel nädalal saadetakse žgutte veel Kiievisse, Vyshgorodi, Kharkivisse ja Lvovi. CAT Generation7 militaaržguttide näol on tegemist tarvikutega, millest on Ukraina sõjaväel hetkel väga suur puudus.

“Žgutte hakkasime otsime kohe, kui saime esimese abipalve Ukrainast, aga kvaliteetseid žgutte ei olnud kuskilt saada,” ütles Slava Ukraini MTÜ tegevjuht Johanna-Maria Lehtme. “Saime kinnitust, et žgutid on üks olulisim esmaabitarvik rindel, millest on hetkel tohutu puudus ja väga suure ühispingutusena on žgutid nüüd abivajajatele teel,“ lisas Lehtme.

„Näeme peaaegu igapäevaselt pilte või videoid sõjaõudustest, kuid raskem on hoomata reaalsust, kus suure hulga kannatanutega sõjategevuses kulub ka ohtralt meditsiinivahendeid, sealhulgas žgutte,“ sõnas Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse juhatuse liige Mait Palts ning lisas, et kuigi paljud teavad, mis žgutt on, või mis sellega tehakse, ei teata tavaliselt seda, et žgutt on kriitilise tähtsusega abivahend, mis võib aidata päästa raskesti vigasaanu elu, kuid selle kasutamine tähendab enamasti siiski jäseme amputatsiooni. “Paraku on see tänane karm tegelikkus ja mitte film. Suur tänu kõigile, kes on seni panustanud ning jätkavad panustamist, et saaksime ukrainlasi aidata võitluses meie kõigi ühtsete väärtuste ja vabaduse nimel,“ lisas Palts.

Žguttide Ukrainasse toimetamist aitavad rahastada ja organiseerida Riigikaitse Edendamise Sihtasutus (150 000€), Slava Ukraini MTÜ läbi eraisikute annetuste (90 000€), Rotary Eesti Klubid (30 000€), Bolt (20 000€) ja Ukraina Kultuurikeskus (10 000€) ja Semetron AS, kes žgutid ka USA-st Eestisse tõi.

Žgutid transporditakse Ukrainasse Slava Ukraini MTÜ ja Rotary Eesti Klubide toel ostetud 4 kiirabiautoga aprilli jooksul ning need toimetatakse vastavalt rindelt saabunud soovidele erinevatesse Ukraina piirkondadesse. Autojuhtideks on enamasti Ukraina Kultuurikeskuse vabatahtlikud.

MTÜ Slava Ukraini on Eesti Rotary klubide toetusel sündinud kodanikualgatus, mille eesmärk on koostöös paljude organisatsioonide ja eraisikutega pakkuda humanitaarabi Ukrainale. Aitame säilitada elu Ukraina linnades, tänaval ja keldris. Seisame vaba ja iseseisva Ukraina eest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles