Eestis saavad nüüd tasuta COVID-19 vastu vaktsineerida ka välismaalased

Järva Teataja
Copy
VILJANDI, EESTI,02SEP21
Vabaduse plats. Vaktsineerimine. Vaktsineerimisbuss. Vaktsiin.
ELMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI,02SEP21 Vabaduse plats. Vaktsineerimine. Vaktsineerimisbuss. Vaktsiin. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig

Valitsus toetas märtsi lõpus Sotsiaalministeeriumi ettepanekut võimaldada tasuta COVID-19 vastast vaktsineerimist kõigile Eesti Vabariigi territooriumil seaduslikult viibivatele inimestele.

Alates sellest nädalast võimaldatakse tasuta COVID-19 vastast vaktsineerimist Eesti territooriumil ka välisriigi kodanikele, sh nendele, kelle viibimine Eestis on lühiajaline ja ajutise iseloomuga. Varem said Eestis tasuta COVID-19 vastu vaktsineerida vaid need välismaalased, kes elasid Eestis pikemaajaliselt elamisloa (kolmanda riigi kodanikud) või elamisõiguse (EL kodanikud) alusel. Lisaks said tasuta vaktsineerida ka Ukraina sõjapõgenikud.

„Olukorras, kus meil on COVID-19 vaktsiine enam kui piisavalt ja annetame neid ühtlasi teistele, pean ma õigeks võimaldada tasuta vaktsineerimist ka kolmandate riikide elanikele. COVID-19 pandeemiaga võitlemine on globaalne pingutus. Riigipiirid teatavasti seda haigust kinni ei pea ning vaktsineerimine on parim võimalus selle haiguse levikut ja arengut piirata,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Välisriigi kodanike vaktsineerimine toimub sarnaselt Eesti elanikega, see on neile tasuta ning toimub samades vaktsineerimiskohtades. Välisriigi kodanikul peab vaktsineerima tulles olema kaasas pildiga isikut tõendav dokument. Vaktsineerimiseks ei ole vajalik Eesti isikukood. Ilma Eesti isikukoodita inimesed saavad Euroopa Liidu COVID tõendi luua Sotsiaalkindlustusameti teeninduspunktides üle Eesti.

Eestis vaktsineeritakse COVID-19 haiguse vastu inimesi alates viiendast eluaastast. Kasutusel on viis vaktsiini: Comirnaty (Pfizer-BioNTech), Spikevax (Moderna), Nuvaxovid (Novavax), Janssen ja Comirnaty 5-11-aastaste vaktsiin (Pfizer-BioNTech).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles