Lood meestest ja naistest, valikutest

Tiit Reinberg
Copy
Järgmisel esmaspäeval etendab Rakvere teatri Türi kultuurikeskuses etendub Henrik Ibseni näidendi «Rosmersholm».
Järgmisel esmaspäeval etendab Rakvere teatri Türi kultuurikeskuses etendub Henrik Ibseni näidendi «Rosmersholm». Foto: Helen Solovjev

Aprillis jõuab Järvamaa publiku ette kaks Rakvere teatri eriilmelist lavastust, mille mõlema keskmes on meeste ja naiste suhted ning valikud, mida elus tuleb teha.

18. aprillil kell 19 etendub Türi kultuurikeskuses «Rosmersholm», kus kohtuvad kolm lugu: poliitiline draama, ajalooline kirelugu ja kriminaalsete sugemetega skandinaavia põnevik. Henrik Ibseni näidendi on lavale toonud Peeter Raudsepp.

Rosmersholm on rikas pärusmõis ja kogukonna tugisammas, kus on tulemas pinevad valimised. Poliitiliste ja isiklike kirgede pingeväljas avanevad kaua suletud mälestuste väravad ja kibemagusa armastuse salalaekad. Rosmersholm on paik, kus unistatakse võrdsete inimeste maailmast, mis oleks hea ka nõrgima vastu. Kus saaksid tegutseda üheskoos mees ja naine, mitte isand ja ori. 19. sajandi lõpus aset leidev lugu näitab maailma, kus naistel ei olnud veel hääleõigust. Küll oli neil südikust, tugevat häält ja tahet, nagu näitab keskne tegelane Rebekka West. Tema on iseenda õiguste ja vabaduse nimel valmis loobuma paljust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles