Vargamäel toimub meeleolukas kahe muuseumi ühisprogramm

Järva Teataja
Copy
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

23. aprillil kell 12-15 toimub Tammsaare muuseumis Vargamäel meeleolukas kahe muuseumi ühisprogramm kogu perele. Kohtuvad kirjandus, toit ja tervis. Vargamäele tuleb külla Eesti Tervisemuuseum, kes juhendab teadusteatri tüüpi töötuba „Seedimise keemia“. Sellele eelneb kuraatoritund „Tammsaare ja toit“. Lisaks pakutakse kirjandusest inspireeritud suupisteid.

Ühisprogrammi idee tekkis Tammsaare tervisehädast. „Tammsaarel oli seedimisega probleeme. Ta pidi peale söömist olema lamamistoolis 1-1,5 h, et kergendada seedimist,“ räägib kuraator Siiri Kvell. „Meil endal tekkis huvi, et võiksime uurida, mismoodi seedeprotsess toimib ja otsustasime endale külla kutsuda Eesti Tervisemuuseumi, kes oskab väga huvitavalt seda teemat seletada erinevas vanuses külastajatele,“ sõnab Kvell. Teadusteatri tüüpi meeleolukas töötoas tutvustatakse toidu teekonda meie kehas ja räägitakse erinevatest protsessidest. Tervisemuuseum tutvustab ka, miks on tervisliku toitumise soovitused meie tervisele nii olulised. Teeme katseid lihtsate vahenditega.

Päev algab kuraatoritunniga „Tammsaare ja toit“, kus tehakse lühike ringkäik Tammsaare sünnitalus ning räägitakse talutoidust ja karjalapse söögipaladest. Sekka mõned mängud ja nuputamised ning kirjandusest inspireeritud suupisteid nagu näiteks leib meega. „Raamatust teame, et Pearu oli krutskitega naabrionu. Eks ka päriselu algkuju Jakob tegi mõned krutskid, kuid oli naabrilastele siiski meelde jäänud kui lahke onu. Jakob pidas mesilasi ning pakkus leiba meega ka naabrilastele,“ pajatab Kvell.

Kogu päev koos väikeste pausidega kestab 3 h. Enda tulekust palub muuseum teada anda: muuseum@vargamae.ee või 5340 0637.

A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel tutvustab 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse taluelu ning A.H. Tammsaare kultuuri- ja kirjanduspärandit, sealhulgas „Tõe ja õiguse“ lugu. Muuseumis toimuvad mitmesugused sündmused: seminarid, koolitunnid, perepäevad, teatrietendused, näituste avamised, matkad. Vargamäel on tõelus ja väljamõeldis jäädavalt läbipõimunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles