Erakordselt päikeseline ilm tõi endaga kaasa elektritootmise rekordi Elektrilevi võrgus

Järva Teataja
Copy
Päikesepark Viljandis. Pilt on illustreeriv.
Päikesepark Viljandis. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig/Postimees Grupp

Elektrilevi võrku kuuluvad elektritootjad andsid märtsis võrku ligi 71 GWh (gigavatti tunnis). Võrku antud kogus kasvas eelmise aasta märtsiga võrreldes 31 GWh võrra ehk 71%. Elektritootjate võrku antud elektrivõimsus ulatus 27. märtsil (kell 14.00) 347 MW-ni, mis oli ligi 41% selle tunni Elektrilevi võrgu tarbimisest. Esimest korda ajaloos läks elektritootmise maksimaalne võimsus Elektrilevi võrgus üle 300 MW (megavatti) 28. veebruaril 2022.

„Tunnustame kõiki, kes selle erakordse tulemuse taga on ehk esiteks tublisid taustajõude, kes on tänu oma heale tööle võimaldanud aasta jooksul nii suurel hulgal päikesetootjatel Elektrilevi võrguga liituda ja loomulikult ka kõiki elektritootjaid. Oleme rõõmsad, et huvi väiketootmise vastu on endiselt erakordselt kõrge. See kõik aitab meil vähendada elektrikadusid võrgus ning hoida võrgutasud stabiilsed ja vähem oluline ei ole ka kõigi panus rohelisemasse keskkonda,“ kommenteeris Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

„Erakordselt kõrgete elektritootmise koguste kasvule aitas oluliselt kaasa keskmisest päikeselisem ilm. Kui veebruaris ületati 300MW piir esmakordselt, siis aprillis on päiksepaisteliste ilmade korral selle ületamine juba igapäevane nähtus ning esialgsetel andmetel ulatub kuni 360MW-ni tunnis. Praeguse trendi jätkudes võib prognoosida, et kaugel pole olukord, kus enam kui pool Elektrilevi võrgus tarbitavast elektrist toodetakse tarbijate juures,“ lisas Härm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles