Näitus Luise kohviku seintel tekitab rohkem küsimusi kui vastuseid

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy

Sel nädalal avanes Türil Luise kohviku seintel taas uus näitus. Oma loomingut eksponeerib seal kunstnik Birgit Pikkor, kes mullu astus sama isikunäitusega üles ka Paide Avatud Galeriis. Näituse pealkiri on "Küsimusi on raohkem kui vastuseid".

Birgit Pikkor ise ütles, et lihtsuse läbi avaldub asjade olemus kõige ehedamalt. Selle näituse saamislugu oli tunnetus oma hetkeseisust, kus ta leidis endast liiga palju arvamusi-küsimusi, täiuslikkuse ihalust, pea oli mõtteid täis, hing ei leidnud rahu, päevad olid täis tegevusi, mis midagi ei tähendanud ning mida tehakse kohusetundest või vajadusest teistele meeldida. "Sellest kõigest tekkis tung vabaneda tarbetutest teadmistest ja infopahnast, kõigest liigsest," selgitas ta. "Tundsin, et soovin luua midagi, mis oleks lihtne, vaikne, tagasihoidlik, rabe."

Pikkor kirjeldas, et hiljem kui teosed juba seintel rippusid, taipas ta keset ateljeed seistes ja neid vaadates, et on loonud enda teadmata wabi sabi väärtustele ja arusaamadele põhineva loomingu. "Wabi sabi põhimõtted on lihtsus, tühjus, looduslähedus, ebatäielikkus, mööduvus ja muutumine, intuitsioon, tagasihoidlikkus ja kasinuserapooletus ja tänulikkus," loetles ta. "Kõik neid väärtsuseid ja põhimõtteid olen alati südames kandnud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles