Jõhker tapatöö: Türi vallas tapeti neljal pesal püssist seitse kurge (3)

Türi vallas pesadel tapetud kured. Foto: Virge Võsujalg
Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
  • Kuulihaavades polnud kahtlustki
  • Pojad jäävad koorumata kümnest munast
  • Linnud tapeti pesitsusrahu ajal

Türi vallas Türilt Väätsale viiva tee ääres on pühapäeva öösel või varastel hommikutundidel tapetud seitse pesal olnud täiskasvanud toonekurge, kellest kolmel on nähtavad kuulihaavad. Nelja linnu surma põhjus on selgitamisel Tartu Maaülikooli kliinikus. Neljast pesast leiti kokku üle kümne muna, millest ei kooru nüüd kahjuks kunagi kurepoegi.

Pühapäeva hommikupoolikul sai Eesti metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg teate, et Türi vallas Raademetsa risti juures asuva kurepesa all lamab lind ja teine on kahtlaselt liikumatult pesal. Hiljem lisandusid sarnased teated veel kahe läheduses asuva kurepesa kohta.

Kohale tõtanud Võsujalg avastas maas lebanud kurel silmnähtava kuulihaava. "Katsudes oli näha, et veri polnud veel päris hüübinud. Sellest võib järeldada, et tegu võis olla varastel hommikutundidel toime pandud kuritööga," lausus ta.

Raademetsalt edasi Väätsa poole sõites leidsid kohalikud veel ühe kurepesa, millel lebas liikumatult lind ning seejärel tulid teated juba ka Väätsale viiva tee äärest, et sealgi on pesa all lind maas ning teine ripub üle pesa serva.

Hiljem tuli teade ka kolmest pesast umbes kuue kilomeetri kaugusel asuvast Änarist, kus pesa alt leiti elutuna veel kaks lindu.

Võsujalg kutsus välja päästjad, politsei ja keskkonnainspektorid jõhkrat kuritööd tunnistama ja menetlust alustama. Päästjad võtsid surnud linnud alla kolmest pesast ja avastasid ühest viis ja teisest neli muna. Ühes pesas mune polnud. Änari pesa oli aga hõivanud juba uus kurepaar, kes loopisid sealt hukkunud lindude mune alla.

Türi päästekomando meeskonnavanem Harri Valder ütles et nad on peadesse või traatidesse takerdunud kurgi varemgi redeliga alla toonud, kuid enamasti on need siiski olnud õnnelikud lood, kus lind on elama jäänud. Tapetud lindude alla toomisega pesadelt pole nad aga varem kokku puutunud. 

Võsujalg ütles, et silmnähtavad kuulihaavad olid kolmel linnul. "Neljal linnul neid küll polnud, kuid suure tõenäosusega ei surnud nemadki loomulikku surma, vaid antud sündmuste tõttu hirmust. See on täiesti tavapärane, sest toonekured kardavad väga pauku. Küll on olnud juhtumeid, kus suviste ilutulestike korraldamise järel leitakse lähedusest surnud kured, kelle süda pole sellisele stressile vastu pidanud," selgitas ta.

Türi-Väätsa tee äärde jäävate pesade ümbruses tiirutas pühapäeva keskpäeval vaid üks üksik kurg, kes oli tõenäoliselt seal pesitsenud kolmest paarist ainus ellujääja.

Virge Võsujalg kontrollis ka läheduses asuvaid Kirna poole jäävaid kurepesi ning sõitis läbi ka Änari Roovere suuna, kuid seal olid linnud õnneks elus.

See aga ei tähenda, et hullumeelne inimene või inimesed, kes sellise kuritöö taga on, ei võinud tapatalguid kusagil eemal jätkata. Sellega seoses on Võsujalal palve, et kõik, kes lähiajal leiavad kurepesade juurest surnud või tapetud linde, annaksid sellest koheselt Eesti metsloomaühingule, Keskkonnaametile või politseile teada.

See kõik juhtus praegu Eestis kehtiva pesitsusrahu ajal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles