Algab rahvusvaheline hiite kuvavõistlus

Järva Teataja
Copy
Mulluse hiite kuvavõistluse tervise auhind läks Hendrik Mändla fotole "Kummardus Siniallikale", mis on tehtud Intsu Siniallikast.
Mulluse hiite kuvavõistluse tervise auhind läks Hendrik Mändla fotole "Kummardus Siniallikale", mis on tehtud Intsu Siniallikast. Foto: Hendrik Mändla

Algab rahvusvaheline Hiite kuvavõistlus, kuhu oodatakse fotosid ja videoid hiitest ja teistest ajaloolistest looduslikest pühapaikadest. Võistluse eesmärk on jäädvustada ja väärtustada pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit ning innustada inimesi nendega tutvuma.

Kuvavõistlus toimub eesti, soome ja vene keeles ning keskendub soome-ugri rahvaste ühisele pärandile.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, Soome auhind 300 eurot ja kuni 16aastaste auhind 200 eurot. Lisaks on välja pandud Vana-Võrumaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte jm eriauhinnad.

Hiite kuvavõistlus toimub alates 2008. aastast ja tänavune on järjekorras 15. Teadaolevalt on see ainus omataoline fotovõistlus maailmas. Kuvavõistlusele saadetud fotod moodustavad ainulaadse kultuuriloolise arhiivi, mis on veebis vabalt kättesaadav siin.

Looduslik pühapaik on mets, puu, kivi, veekogu, pinnavorm, või maa-ala, mida on teadaolevalt juba meie esivanemad pühaks pidanud. Pühapaikadega seotud peamised tavad on palvetamine, tervendamine, andide toomine, tule tegemine, pühade pidamine ja lahkunute mälestamine. Paljud pühapaigad on praegu elavas kasutuses.

Eesti ühines 2008. a Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) otsusega, millega looduslikud pühapaigad tunnistati inimkonna vanimateks kaitsealadeks, mida tuleb hallata põliseid tavasid järgides.

Eestis leidub hinnanguliselt 5000 ajaloolist looduslikku pühapaika, millest ca 1400 on kantud looduslike pühapaikade kaardile. 541 pühapaika on üleni või osaliselt võetud muinsuskaitse alla. Hinnanguliselt sadakond pühapaika on looduskaitse all. Tuntuimad pühapaigad on Suur ja Väike Taevaskoda, Kaali Pühajärv, Panga pank, Saula Siniallikad, Jägala juga, Tülivere tamm, Tamme-Lauri tamm, Kuremäe Hiiemägi, Ebavere Hiiemägi, Paluküla Hiiemägi, Laiuse Siniallikas, Tartu Toomemäe kivi, Ülendi hiiepärn, Võhandu Pühajõgi, Toila Pühajõgi, Ranna Tuhandeaastane tamm, Otepää Pühajärv, Matsimäe Pühajärv jt.

Looduslikke pühapaiku on läbi okupatsioonisajandite kuni tänaseni rüüstatud ja enamik neist on halvas seisukorras. Loodusliku pühapaiga mälestise liik kanti Muinsuskaitseseadusse 2019. a.

Hiite kuvavõistlust korraldab Hiite Maja sihtasutus, kaaskorraldajaks Soomes on Taivaannaula ühendus.

Toetavad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võru Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Fenno Ugria, Maavalla Koda, Tihuse Hobuturismitalu, Tagavälja talu, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Trüki- ja Paberikunstikeskus, Hiiepaik, LüüTürr jt.

Lähem teave, võistluse eeskiri ja kuvade üleslaadimine võistluse veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles