Minister Andres Sutt kinnitas kiire interneti uue toetusmeetme tingimused

Järva Teataja
Copy
Andres Sutt
Andres Sutt Foto: Andres Haabu

>Statistikaameti andmetel on Eesti maa-asulates ja väikelinnades ligi 80 000 aastaringses kasutuses olevat aadressiobjekti, kus puudub kiire interneti (30 Mbit/s) püsiühendus. 

Möödunud nädalal kinnitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt uue kiire interneti juurdepääsuvõrgu rajamise toetuse tingimused. Kokku investeeritakse võrkude ehitamiseks maapiirkondades 69 miljonit eurot. Võrreldes varasemate meetmetega on värske suurinvesteering paremini sihistatud ja viib ühendused suurima nõudluse ning vajadusega paikadesse.

Minister Andres Sutt kinnitas nüüd ka kohalike omavalitsuste prioriteetsete asutusüksuste ja seal paiknevate aadressiobjektide nimekirja koos kohalike omavalitsuste vahelise eelarve jaotusega. Nimelt on uues meetmes jaotatud eelarve omavalitsuste, st valdade vahel proportsionaalselt. See tähendab, et näiteks Võrumaa ja Hiiumaa saavad toetust võrdeliselt vastavalt konkreetses maakonnas olevale valge ala suurusele.

Järgmise sammuna kuulutab Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK) välja toetusmeetme vooru. Toetust saavad taotleda sideettevõtjad või kohalike omavalitsuste omandusse kuuluvatel juriidilised isikud, avalduste vastuvõtmine algab hinnanguliselt juunis. Toetuse maksimaalne osakaal projekti toetatavatest kuludest on 70 protsenti ja maksimaalne suurus ühe aadressi kohta 3000 eurot. Juurdepääsuvõrguga liitumise hind võib lõppkasutajale olla maksimaalselt 200 eurot koos käibemaksuga. Kõiki juurdepääsuvõrguga liitumise võimaluse saavaid inimesi teavitatakse võimalusest, tingimustest ja liitumise taotluse esitamise tähtajast vähemalt 3 kuud enne ehituse algust.

Sideettevõttel tuleb juurdepääsuvõrk rajada hiljemalt 2 aasta jooksul alates toetuse saamisest. Võrgu ehitajal tuleb rajatavale võrgule tagada võrdsetel alustel juurdepääs ka teistele sideettevõtjatele.

Manusena on lisatud dokumendid, milles on välja toodud prioriteetsed asutusüksused ja aadressiobjektide nimekiri maakondade lõikes. Samuti eelarve jaotus.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles