Aljoša juures tegid kõige suuremat lärmi metsvindid ja NATO hävitajad

Urmas Glase
Copy

9. mail vooris Tallinnas pronksmehe palge eest politsei andmetel läbi 11 000 inimest. Poetati kimpude kaupa lilli, enamasti nelke, ja klõpsiti ohjeldamatult pilte. Mina kehastusin turvafirma K-Security poolt Tallinna kaitseväe kalmistule palgatud kalmistuvahiks, et hoida võimalike korrarikkumiste tõkestamiseks silmad lahti, aga kokkuleppel turvafirma juhiga koguda ka osalusvaatlejana ainest reportaažiks.

Kella 15.30 ajaks olin seisnud pronksmehest vasakul oma valvepostil umbes veerand tundi. Imestasin, et varem lärmakat pidupäeva tähistanud lärmakas rahvas liikus nüüd hiirvaikselt sussi sahistades mööda piiratud rada ausambani, ainult üks meesterahvas hüüdis Aljošaga tõtt vaadates poolvaikselt: «Hurraa, hurraa, hurraa!»

Palverännakul olnud rongkäik ei teinud hüüdu kuulmagi, asetas jätkuvalt jalamile nelgikimpe, tegi selfi või klõpsas pereliikmeid, mõni paljastas pea, teine lõi risti ette, üksikud panid ka põlve maha või saatsid Aljoša suunas õhumusi. Samasugust rituaali kordasid järjest uued ja uued tulijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles