Infoliinide pakutud teave pole kõige täpsem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Saara Kohvituba on juba üle aasta suletud, pakuvad kolm kuuest küsitletud infoliinist endiselt erinevaid telefoninumbreid, kust teada saada, mis kellaaegadel kohvik avatud on.
Kuigi Saara Kohvituba on juba üle aasta suletud, pakuvad kolm kuuest küsitletud infoliinist endiselt erinevaid telefoninumbreid, kust teada saada, mis kellaaegadel kohvik avatud on. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tasulised infotelefonid reklaamivad ennast kõik parimateks ja kiireimateks ning lubavad otsida vastuse kõikvõimalikele küsimustele. Järva Teataja võrdles kuut tasulist infoliini kõigile sama infopäringut esitades.

Osa küsimusi valisime meelega sellised, millele interneti otsingumootoritest esimese korraga vastust leida ei pruugi. Näiteks pole Paides traumapunkti, vaid on Järvamaa haigla erakorralise meditsiini osakond, Saara Kohvituba Türil on juba ammu suletud, samuti pole Järvamaal enam loomade varjupaika.

Telefonidele vastanud teenindajad olid küll enamikus sõbralikud ja abivalmis, ent alati polnud nende teave kõige värskem ega täpsem.
Oleneb küsimusest, aga keskmiselt kulus vastamisele pool minutit kuni minut. Kõige kauem tuli toru otsas oodata kolm minutit, kui uurisime 1188st, millal on kohalike omavalitsuste valimised.

Samas on 1188 ainuke tasuline infoliin, mis küsib raha kõne, mitte kõneminuti eest. Teistel infoliinidel käib arvestus minutipõhiselt, sellele lisandub sideteenuse tasu.

Kui telefoninumbri küsides pliiatsit käepärast pole, pakuvad infoliinid kõne suunamist või võimalust saada vastus SMSiga.

1. «Millal on kohalike omavalitsuste valimised?»
Pärast 1185 numbri valimist ehmatas mind automaatvastajalt vali reibas naishääl niivõrd, et unustasin esimese korraga küsimusegi. «Palju õnne! Helistasite soodsaimal infotelefonil 1185!» hüüatas hääl lindilt.

Kõige kiiremini leidis esimesele küsimusele vastuse 1182, kes tegi seda 16 sekundiga. Kõige kauem, üle kolme minuti, tuli oodata vastust 1188-lt.
Helistanud numbrile 1181, otsis teenindaja minuti jagu õiget kuupäeva, siis teatas: «Kahjuks mul ei näita, aga ma uurin järele. Mis numbrile võin tagasi helistada?» Seitsme minuti pärast leidis teenindaja õige vastuse: «18. oktoober 2009.»

2. Helistan Paidest, öelge palun lähima traumapunkti telefoninumber?
Kõige abivalmim oli 1188 teenindaja: «Järvamaa haiglas on erakorralise meditsiini osakond, see ongi teise nimega traumapunkt. Kas ühendan või ütlen numbri?»
Ka 1181 teadis, et Paides on Järvamaa haigla ja seal erakorralise meditsiini osakond.
1182 ja 1184 teenindajad tunnistasid, et paraku Järva maakonnas keegi ühtegi traumapunkti ei reklaami. Pakkusid siiski, et võiksin helistada Paide haiglasse ja sealt küsida.
119 teenindaja ei saanud aru, mida «lähedusega» silmas pean. «Mis mõttes kõige lähemat?» uuris ta. Leidis siiski, et Paides on haigla ja andis numbri.
1185: «Kõige lähem on Rapla maakonna haigla.»
«Rapla maakonna?»
«Jah. Talu tee 1 Raplas. Või siis üheksa kilomeetrit kaugemal on Viljandi haigla. Vaatasin Paide linnavalitsuse lehelt järele, et Rapla maakonda on 46,7 ja Viljandisse on 55,6 kilomeetrit.»

3. Mis kellaaegadel on avatud Saara Kohvituba Türil?
Infoliinide 1182, 1188 ja 119 teenindajad ütlesid, et number on andmebaasist kustutatud ja see tähendab, et kohvik enam ei tegutse.
1184: «Kas see on ühe a-ga?»
«Ikka kahega ma arvan.»
«Siin näitab, et on Paide tänavas. Kas võib olla see?»
«Ma ei tea.»
«Number on 387 8346.»
(See on Kadri Tare telefoninumber, Saara Kohvituba on juba üle aasta suletud – toim)
1181: «Kas on Vabriku tänav 1 aadressiga?»
«Võib olla.»
«Siis saan aidata ainult mobiiltelefoninumbriga, kahjuks kohvik meile lahtiolekuaegu ei näita.»
1185: «Tuleb välja ainult Paide 10 Kadri Tare kauplus. Kas see ei või seesama olla? Seal on mingi kohvik. Rohkem Türilt kohvikuid ei tulegi välja. Pole lihtsalt praegu baasides.»

4. Koer on kolmandat päeva kadunud. Mida teha?
Järvamaal kodutute loomade varjupaika pole. Piirkonda teenindab Virumaa loomade varjupaik. Järvamaal pakub mõnes piirkonnas varjupaiga teenust FIE Eva Tigane.
1184: «Paides näitab üht isikut, kes töötab varjupaigas. Number on 5397 4088, Eva Tigane.»
1182: «Oleks mõttekas kuskile raadiosse kuulutus panna. Üks firma on siin ka märgitud, FIE Eva Tigane, tema on Paide linnas. Varjupaika Järvamaal ei ole. Äkki proovida siis ka loomaarste, nemad vahest teavad, mis juhtub nende loomadega, kes ära on jooksnud. Siin on pakkuda Türi, Paide, Väätsa, Albu ja Koeru arstid.»
1188: «Te peate varjupaigast küsima.»
«Millisest varjupaigast? Mul ei ole varem koer ära jooksnud, pole kunagi varjupaigas käinud.»
«Siin on Järvamaa koerte varjupaiga telefoninumber 5397 4088.»
«Mis number see on?»
«See on Paide koerte varjupaiga number. Seal on suurem keskus. Kui loom on leitud, siis ta viiakse sinna.»
1181: «Kust te helistate? Tallinna linnast?»
«Ei, ma helistan Kaaruka külast.»
«Kaaruka külast? Ma ju ei näe, kus te olete! Kirjeldage lähemalt, kus see Kaaruka küla asub.»
«See on Roosna-Alliku lähedal. Järvamaal.»
«Järvamaal koerte varjupaika ei ole. Kõige õigem oleks raadiosse kuulutus panna. Väike kirjeldus ja... teate ju küll, kuidas sellised asjad käivad. Teie piirkonnas muud võimalust ei ole. Öelge mulle raadiojaam, ma annan numbri.»1185: «Järvamaal on hulkuvate loomade püüdja, on ka kirjas, et osutab varjupaiga teenust. Aga andke kuulutus lehte või raadiosse. Mis raadiot teil seal kuulatakse? Võib-olla siis äkki Elmari või Uuno raadio kuulutuste liin.»
«Aga see varjupaiga teenus, mida te enne mainisite? On see Paides?»
«On küll Paides, aga tegutseb üle Järvamaa.»
119: «Järvamaal on koerte varjupaik Paides.»
«Paides? Ma pole kuulnudki, et Paides koerte varjupaik oleks.»
«Tuleb välja, et on.»
«Kus see asub?»
«Seinapalu, Paide vald. Võite proovida küsida ka loomakliinikutest, ehk on sinna keegi teatanud. Ma ei tea, kas raadiosse ikka oleks mõtet kuulutust panna. Riputage kuulutusi sinna, kus rahvast kõige rohkem käib.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles