Eesti on ajalooliselt olnud ja on ka edaspidi väga tugev põllumajandusmaa ning meie põllumeeste ja toidutootjate hea töö tulemusel ulatub Eesti isevarustatus olulisimates lõikudes tublisti üle siseriikliku vajaduse. Lisaks jagub ka ekspordiks ja Eesti majanduse edendamiseks. Meie piimatoodang (ligi 160 protsenti), teraviljatoodang (230 protsenti) ja kalatoodang (400 protsenti) ületavad suures osas siseriikliku tarbimise, teiste olulisemate toidugruppide lõikes, nagu näiteks sea- ja veiseliha, katavad siinsed tootjad eestimaalase toidulaua vajaduse ära suures ulatuses.
Toidujulgeoleku nimel tegutses riik juba enne Ukraina sõda ja menetluses on valmisoleku seadus, kus kõrvuti elektri- ja gaasivarustuse, side- ja pangateenustega muutub ka toidu varustuskindluse tagamine üheks elutähtsaks teenuseks ning olulisemad toidu tarneahela osalised seeläbi elutähtsa teenuste osutajateks.